Äkillinen polvikipu ilman vammaa

Polvikipu on yleinen terveysongelma, joka voi vaikuttaa kaiken ikäisiin ihmisiin. Useimmissa tapauksissa polvikipu liittyy vammaan tai ylikuormitukseen. Kuitenkin joissakin tapauksissa polvikipu voi ilmetä ilman ilmeistä syytä ja vammaa. Tätä kutsutaan äkilliseksi polvikipuksi ilman vammaa. Tämä artikkeli käsittelee tätä tilannetta ja antaa lukijoille tietoa mahdollisista syistä ja hoidoista.

Äkillinen polvikipu ilman vammaa
Äkillinen polvikipu ilman vammaa

Mistä äkillinen polvikipu johtuu?

Useat tekijät voivat aiheuttaa äkillisen polvikipua ilman vammaa. Seuraavassa on joitakin mahdollisia syitä:

 • Nivelrikko: Tämä on yleinen syy polvikipuun, mikä johtuu ruston kulumisesta nivelissä. Nivelrikon yleisyys kasvaa iän myötä.
 • Burisitti: Tämä on yleinen syy polvikipuun, mikä johtuu limapussin tulehduksesta polvessa.
 • Polven jänteiden tulehdus: Tämä voi olla seurausta liiallisesta rasituksesta tai toistuvasta liikkeestä, joka voi ärsyttää polven jänteitä.
 • Polvilumpion sijoiltaanmeno: Polvilumpion sijoiltaanmeno voi aiheuttaa äkillistä polvikipua ja usein se vaatii lääkärinhoitoa.
 • Polven nivelrikko: Tämä on yleinen syy polvikipuun, mikä johtuu ruston kulumisesta nivelissä. Nivelrikon yleisyys kasvaa iän myötä.

Miten äkillinen polvikipu diagnosoidaan?

Jos sinulla on äkillinen polvikipu ilman ilmeistä vammaa, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisimman pian. Lääkäri voi suorittaa tutkimuksen ja määrätä tarvittavat testit selvittääkseen, mikä aiheuttaa polvikipua. Usein lääkäri tekee fyysisen tutkimuksen ja pyytää sinua kuvailemaan oireesi.

Lisäksi lääkäri voi suorittaa seuraavia testejä:

 • Röntgenkuvaus: Röntgenkuvaus voi auttaa tunnistamaan ruston kulutusta tai muita poikkeavuuksia polvessa.
 • Magneettikuvaus: Magneettikuvaus voi auttaa tunnistamaan pehmytkudostulehduksia tai muita poikkeavuuksia polvessa.
 • Verikokeet: Verikokeet voivat auttaa tunnistamaan mahdollisen tulehduksen tai infektion.

Miten äkillinen polvikipu hoidetaan?

Hoito riippuu syystä, joka aiheuttaa polvikipua. Seuraavassa on joitakin yleisiä hoitovaihtoehtoja:

 • Lepo ja jäähdytys: Joskus äkillinen polvikipu voi parantua lepoa ja kylmää käyttämällä.
 • Fyysinen terapia: Fyysinen terapia voi auttaa vahvistamaan lihaksia ja nivelten liikkuvuutta.
 • Lääkitys: Lääkkeitä kuten tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää lievittämään kipua ja tulehdusta.
 • Injektiohoito: Lääkäri voi antaa steroidi-injektion polveen auttamaan lievittämään kipua.

Jos konservatiiviset hoidot eivät toimi, lääkäri voi suositella leikkaush aa. Joissakin tapauksissa leikkaus voi olla tarpeen poistaakseen rustoa tai korjatakseen muita polviongelmia.

On tärkeää muistaa, että äkillinen polvikipu ilman vammaa on yleinen ongelma, joka voi vaikuttaa mihin tahansa ikäryhmään. Jos sinulla on polvikipua ja epäilet, että se voi johtua tilanteesta, jossa ei ole näkyvää vammaa, sinun tulee hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri voi suositella oikeaa hoitoa diagnoosin perusteella.

Johtopäätös

Äkillinen polvikipu ilman vammaa voi olla pelottava tilanne, mutta on tärkeää muistaa, että useimmissa tapauksissa se voidaan hoitaa tehokkaasti. On tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisimman pian, jos sinulla on äkillinen polvikipu ilman ilmeistä syytä. Lääkäri voi auttaa selvittämään syyn kipuun ja suositella oikeaa hoitoa sen lievittämiseksi. Muista myös ennaltaehkäisytoimenpiteet, kuten liikunnan säännöllinen venyttely ja välttämällä liiallista rasitusta polville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *