Alhainen testosteroni oireet: syyt, hoito ja ehkäisy

Testosteroni on tärkein miessukupuolihormoni, joka vaikuttaa miehen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Alhainen testosteronitaso voi aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi miehen elämänlaatuun. Tässä artikkelissa käsitellään alhaisen testosteronin oireita, syitä, hoitoja ja ehkäisykeinoja.

Alhaisen testosteronin oireet

Alhaisen testosteronin oireet voivat vaihdella riippuen siitä, johtuuko testosteronin puute primaarisesta vai sekundaarisesta hypogonadismista. Primaarinen hypogonadismi tarkoittaa, että testosteronin tuotanto on häiriintynyt kiveksissä. Sekundaarinen hypogonadismi puolestaan tarkoittaa, että aivolisäke ei tuota riittävästi luteinisoivaa hormonia (LH), joka stimuloi kiveksiä tuottamaan testosteronia.

Alhainen testosteroni oireet
Alhainen testosteroni oireet

Yleisiä alhaisen testosteronin oireita ovat:

 • Sukupuolivietin heikkeneminen
 • Impotenssi
 • Hedelmättömyys
 • Lihasmassan väheneminen
 • Lihasvoiman heikkeneminen
 • Luukadon lisääntyminen
 • Väsymys
 • Masennus
 • Ärtyisyys
 • Keskittymisvaikeudet
 • Unen häiriöt
 • Kuuma aaltoilu
 • Rintojen suureneminen
 • Karvoituksen väheneminen

Alhaisen testosteronin syyt

Alhaisen testosteronin syitä voivat olla:

Ikääntyminen

Testosteronitasot alenevat luonnollisesti iän myötä. Tämä tapahtuu yleensä hitaasti ja oireet eivät välttämättä ole voimakkaita.

Lihavuus

Lihavilla miehillä on usein matalampi testosteronitaso kuin normaalipainoisilla. Lihavuus voi vaikuttaa kiveksien toimintaan ja hormonitasoihin.

Diabetes

Diabeteksen ja insuliiniresistenssin on havaittu liittyvän matalaan testosteronitasoon. Syynä voi olla diabeteksen aiheuttama verisuonten vaurio, joka heikentää kiveksien toimintaa.

Sydän- ja verisuonisairaudet

Sydän- ja verisuonisairauksien, kuten valtimonkovettumataudin, on todettu liittyvän matalaan testosteronitasoon.

HIV/AIDS

HIV:n ja AIDSin hoitoon käytettävät lääkkeet voivat laskea testosteronitasoja. Lisäksi HIV-infektio itsessään voi vaikuttaa kiveksien toimintaan.

Kivessyöpä

Kivessyövän hoitoon käytettävät lääkkeet ja sädehoito voivat vaurioittaa kiveksiä ja laskea testosteronitasoja.

Kivesten vääntyminen

Kivesten vääntyminen tai kiveskiertymä voi vahingoittaa kudoksia ja laskea testosteronitasoja.

Lääkkeiden käyttö

Tietyt lääkkeet, kuten kortikosteroidit ja opioidit, voivat laskea testosteronitasoja.

Alkoholin käyttö

Alkoholin runsas käyttö voi heikentää maksan toimintaa ja laskea testosteronitasoja.

Tupakointi

Tupakointi voi vaikuttaa verenkiertoon ja verisuonten terveyteen, mikä voi he ikentää kiveksien toimintaa ja laskea testosteronitasoja.

Alhaisen testosteronin hoito

Alhaisen testosteronin hoitoon kuuluu ensisijaisesti testosteronihoito. Testosteronihoitoa voidaan antaa erilaisina valmisteina, kuten geelinä, laastarina, injektiona tai implantaattina. Testosteronihoito lievittää yleensä alhaisen testosteronin oireita tehokkaasti.

Testosteronihoidon lisäksi on tärkeää hoitaa mahdollisia taustalla olevia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa testosteronitasoon. Esimerkiksi laihduttaminen voi nostaa testosteronitasoa lihavilla miehillä.

Hoitoa on kuitenkin syytä harkita huolella, sillä korkeat testosteronitasot voivat aiheuttaa myös haittoja. Siksi hoitoa tulee aina seurata lääkärin tarkkailussa.

Alhaisen testosteronin ehkäisy

Alhaisen testosteronin riskiä voidaan vähentää elintapojen muutoksilla, kuten:

 • Terveellinen ruokavalio
 • Säännöllinen liikunta
 • Painonhallinta
 • Alkoholin kohtuukäyttö
 • Tupakoinnin lopettaminen

Jos sinulla on huolta alhaisesta testosteronitasostasi, keskustele lääkärin kanssa. Lääkäri voi selvittää testosteronitasosi verikokeella ja tarvittaessa aloittaa testosteronihoidon.

Päätelmä

Alhaisen testosteronin oireet voivat vaikuttaa merkittävästi miehen elämänlaatuun. Oireita ovat muun muassa sukupuolivietin heikkeneminen, impotenssi, väsymys ja masennus. Alhaisen testosteronin syitä ovat muun muassa ikääntyminen, lihavuus ja diabetes.

Alhaisen testosteronin hoitoon kuuluu ensisijaisesti testosteronihoito. Hoitoa tulee aina harkita huolella, sillä korkeat testosteronitasot voivat aiheuttaa myös haittoja. Alhaisen testosteronin riskiä voidaan vähentää elintapojen muutoksilla, kuten terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja painonhallinnalla.Jos huomaat itselläsi alhaisen testosteronin oireita, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa ja selvittää testosteronitasosi verikokeella. Lääkäri voi tehdä tarvittaessa hoitosuunnitelman ja ohjeistaa elämäntapamuutoksissa.

Alhaisen testosteronin ehkäisy on tärkeää, sillä sen vaikutukset miehen terveyteen voivat olla merkittäviä. Huolehtimalla terveellisestä elämäntavasta ja säännöllisistä lääkärintarkastuksista voit vähentää riskiä sairastua alhaisen testosteronin aiheuttamiin sairauksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *