Epilepsia koiralla

Epilepsia on krooninen sairaus, joka aiheuttaa toistuvia epilepsiakohtauksia koirilla. Kohtaus on lyhytkestoinen ohimenevä aivosähkökäyrän häiriö, joka aiheuttaa erilaisia oireita. Epilepsia on yleinen neurologinen sairaus koirilla ja sitä voi esiintyä minkä ikäisillä ja rotuisilla koirilla tahansa. Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin epilepsian syitä, oireita ja hoitokeinoja koirilla.

Epilepsia koiralla
Epilepsia koiralla

Epilepsia koiralla

Epilepsia on yksi yleisimmistä neurologisista sairauksista koirilla. Sitä voi esiintyä minkä ikäisillä ja rotuisilla koirilla tahansa, mutta yleisimmin oireet alkavat 1-5 vuoden iässä. Epilepsia ilmenee toistuvina kohtauksina, jotka voivat vaihdella lievistä vakaviin.

Epilepsia on koirilla idiopaattinen eli sen tarkkaa syytä ei tunneta. Kuitenkin epilepsian taustalla voi olla myös jokin muu sairaus tai vamma, kuten esimerkiksi aivokasvain, aivohalvaus, pään trauma, meningiitti, enkefaliitti, aineenvaihduntasairaudet, myrkytykset tai muut neurologiset sairaudet.

Koiran epilepsia vanhemmalla iällä

Vanhemmalla iällä alkavat epilepsiatapaukset ovat harvinaisempia koirilla. Jos epilepsia ilmenee vasta vanhemmalla iällä, taustalla voi olla jokin muu syy kuin idiopaattinen epilepsia nuoremmilla koirilla. Esimerkiksi aivokasvain tai aivohalvaus voivat aiheuttaa epilepsiakohtauksia myös vanhemmilla koirilla.

On tärkeää huomioida, että vanhemmilla koirilla epilepsian oireet voivat olla erilaisia kuin nuoremmilla koirilla. Vanhemmilla koirilla epileptiset kohtaukset voivat ilmetä esimerkiksi käyttäytymisen muutoksina tai koordinaatio-ongelmina, eivätkä välttämättä ole tyypillisiä kouristuskohtauksia.

Epilepsian oireet

Epilepsiakohtaukset voivat vaihdella lievistä vakaviin. Lievässä kohtauksessa koira voi pysähtyä hetkeksi ja tuijottaa tyhjyyteen, tai sillä voi olla lihasten nykimistä. Vakavassa kohtauksessa koira voi menettää tajuntansa, kaatua ja alkaa kouristelemaan. Kouristelua voi esiintyä koko kehossa tai vain osassa siitä. Kohtauksen aikana koira voi myös valuttaa kuolaa, pissata tai kakata alleen.

Yksittäisen epilepsiakohtauksen kesto on tyypillisesti alle viisi minuuttia, mutta joskus kohtaukset voivat kestää pidempäänkin. Jos koiralla on useita kohtauksia lyhyen ajan sisällä, tai jos kohtaus kestää yli 10 minuuttia, on kyseessä hätätilanne, ja koira on vietävä eläinlääkäriin välittömästi.

Epilepsian diagnosointi

Epilepsian diagnosointi perustuu koiran oireisiin ja siihen, että muut mahdolliset kohtauksia aiheuttavat sairaudet on suljettu pois. Eläinlääkäri tekee koiralle kliinisen ja neurologisen tutkimuksen ja tarvittaessa ottaa verikokeita, virtsakokeita ja kuvantamistutkimuksia, kuten röntgenkuvan tai magneettikuvauksen.

Epilepsian hoito

Epilepsia on krooninen sairaus, eikä sitä voida parantaa. Hoito tähtää kohtausten määrän ja vaikeuden vähentämiseen. Useimmat epilepsiasta kärsivät koirat tarvitsevat elinikäisen lääkehoidon.

Lääkehoito aloitetaan yleensä yhdellä lääkkeellä, ja lääkettä titrataan yksilöllisesti koiran tarpeiden mukaan. Jos yhdellä lääkkeellä ei saavuteta riittävää hoitovastetta, voidaan lisätä toinen lääke. On tärkeää, että lääkitystä noudatetaan säännöllisesti ja annokset ovat oikein, jotta kohtausten määrä ja vakavuus pysyvät hallinnassa.

Epilepsiakohtausten aikana koiran omistaja voi yrittää suojella koiraa loukkaamasta itseään. Koiraa ei saa yrittää rauhoitella turhaan, mutta se on siirrettävä pois esimerkiksi portaiden lähettyviltä. Kohtauksen aikana koiraa ei saa yrittää ruokkia tai juottaa.

Jos koiralla on toistuvia tai pitkittyneitä kohtauksia, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi. Eläinlääkäri voi määrätä tarvittaessa vahvempia lääkkeitä tai tehdä muita hoitotoimenpiteitä kohtausten hallitsemiseksi.

Yhteenveto

Epilepsia on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa toistuvia epilepsiakohtauksia koirilla. Kohtauksen oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin ja kesto vaihtelee yksilöllisesti. Epilepsian syyt eivät aina ole tiedossa, mutta taustalla voi olla esimerkiksi aivokasvain, aivohalvaus tai muu neurologinen sairaus.

Epilepsian diagnosointi perustuu koiran oireisiin ja mahdollisten muiden sairauksien pois sulkemiseen. Hoito tähtää kohtausten määrän ja vaikeuden vähentämiseen, ja useimmat epilepsiasta kärsivät koirat tarvitsevat elinikäisen lääkehoidon.

On tärkeää, että epilepsiasta kärsivää koiraa seurataan säännöllisesti ja hoidetaan asianmukaisesti, jotta kohtausten määrä pysyy hallinnassa. Jos koiralla on toistuvia tai pitkittyneitä kohtauksia, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *