Hampaan poiston jälkeen tulehdus oireet

Hampaan poiston jälkeisen tulehduksen oireet voivat sisältää turvotusta, kipua ja mahdollisesti kuumetta.

Hampaan poiston jälkeen tulehdus oireet
Hampaan poiston jälkeen tulehdus oireet

Hampaan poisto on yleinen toimenpide, joka tehdään monista eri syistä, kuten hampaan pahojen vaurioiden, hammasperäisten tulehdusten tai viisaudenhampaiden asentovirheiden vuoksi. Vaikka hampaan poisto on yleensä turvallinen toimenpide, siihen liittyy aina infektioriski. Hampaan poiston jälkeen tulehdus on harvinainen, mutta se voi olla vakava, jos sitä ei hoideta ajoissa. Infektion oireita ovat muun muassa kipu, turvotus, punotus, kuumotus, paha maku suussa, halitosis (paha henki), vaikeus syödä tai juoda, vaikeus avata suu, imusolmukkeiden turvotus, kuume ja yleinen huonovointi.

Hampaan poiston jälkeisen tulehduksen oireet

Hampaan poiston jälkeen tulehdus on yleensä harvinainen komplikaatio. Useimmissa tapauksissa oireet ilmenevät muutaman päivän kuluttua hampaan poistosta.

Infektion oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisimmät oireet ovat:

Kipu tulehtuneen alueen ympärillä

Kipu on yksi yleisimmistä oireista hampaan poiston jälkeen. Se voi ilmetä heti toimenpiteen jälkeen ja kestää useita päiviä. Kipu voi olla erittäin voimakasta, ja se voi vaikeuttaa syömistä ja juomista.

Turvotus tulehtuneen alueen ympärillä

Turvotus on yleinen oire hampaan poiston jälkeen. Se ilmenee yleensä muutaman tunnin kuluttua toimenpiteestä ja voi kestää useita päiviä. Turvotus voi olla lievää tai voimakasta, riippuen infektion vakavuudesta.

Punotus ja kuumotus tulehtuneen alueen ympärillä

Punotus ja kuumotus ovat myös yleisiä oireita hampaan poiston jälkeen. Ne ilmenevät yleensä samanaikaisesti turvotuksen kanssa ja voivat kestää useita päiviä.

Paha maku suussa

Infektio voi aiheuttaa epämiellyttävän maun suussa. Tämä johtuu bakteerien kasvusta tulehtuneella alueella.

Halitosis (paha henki)

Halitosis eli paha hengitys on yleinen oire hampaan poiston jälkeen. Se johtuu usein bakteerien kasvusta tulehtuneella alueella.

Vaikeus syödä tai juoda

Kipu ja turvotus voivat vaikeuttaa syömistä ja juomista. Infektio voi myös aiheuttaa pahoinvointia, mikä voi vaikeuttaa ruoan ja juoman nauttimista.

Vaikeus avata suu

Vakava infektio voi aiheuttaa vaikeuksia suun avaamisessa. Tämä johtuu usein turvotuksesta ja kivusta tulehtuneella alueella.

Imusolmukkeiden turvotus

Infektio voi aiheuttaa imusolmukkeiden turvotusta tulehtuneen alueen lähellä.

Kuume

Kuume on yleinen oire infektiosta. Se voi nousta jopa 39 asteeseen, mikä osoittaa vakavasta infektiosta.

Yleinen huonovointi

Infektio voi aiheutta myös yleistä väsymystä ja huonovointisuutta.

Jos havaitset hampaan poiston jälkeen mitään näistä oireista, on erittäin tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä hammaslääkäriin. Infektion hoitoon tarvitaan usein antibiootteja.

Hampaan poiston jälkeisen tulehduksen ehkäisy

On olemassa muutamia asioita, joita voit tehdä hampaan poiston jälkeisen tulehduksen ehkäisemiseksi:

Noudata hammaslääkärin antamia ohjeita tarkasti

Hammaslääkäri antaa yleensä tarkat ohjeet siitä, miten hampaan poiston jälkeen tulisi toimia. On tärkeää noudattaa näitä ohjeita tarkasti, jotta infektioriski saadaan minimoitua.

Pysy hydratoituna juomalla paljon vettä

Juomalla runsaasti vettä autat kehoasi parantumaan nopeammin. Vesi auttaa myös pitämään suun kosteana, mikä vähentää infektioriskiä.

Vältä kuumia ruokia ja juomia

Kuumat ruoat ja juomat voivat ärsyttää tulehtunutta aluetta ja pahentaa kipua ja turvotusta. On parasta välttää kuumia ruokia ja juomia ensimmäisten päivien aikana hampaan poiston jälkeen.

Vältä syömistä ja juomista poistetusta hampaasta toisella puolella ensimmäisten 24 tunnin aikana

Hampaan poiston jälkeen suu on herkkä, ja syöminen ja juominen voi olla vaikeaa. On parasta välttää syömistä ja juomista poistetusta hampaasta toisella puolella ensimmäisten 24 tunnin aikana.

Harjaa hampaat varoen vältäen poistettua hampaasta aluetta

On tärkeää harjata hampaat normaalisti, mutta varoen välttäen poistetun hampaan aluetta. Tämä auttaa välttämään infektioriskiä.

Käytä suuvettä, joka sisältää klooriheksidiiniä

Klooriheksidiini on antibakteerinen aine, joka auttaa pitämään suun puhtaana ja ehkäisemään infektiota. Käyttämällä suuvettä, joka sisältää klooriheksidiiniä, voit auttaa vähentämään infektioriskiä hampaan poiston jälkeen.

Hampaan poiston jälkeisen tulehduksen hoito

Jos sinulla kehittyy hampaan poiston jälkeen infektio, hammaslääkäri määrää sinulle todennäköisesti antibiootteja. On erittäin tärkeää ottaa antibiootit lääkärin määräämän ohjeen mukaisesti.

Joidenkin ihmisten tapauksessa tulehdus voi olla niin vakava, että se vaatii sairaalahoitoa. Sairaalassa sinulle voidaan antaa antibiootteja suonensisäisesti.

Hampaan poiston jälkeisen tulehduksen komplikaatiot

Jos hampaan poiston jälkeistä tulehdusta ei hoideta ajoissa, se voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten:

Luutulehdukseen

Vakava infektio voi aiheuttaa luutulehduksen, mikä voi vaatia useita hoitokertoja ja jopa leikkausta.

Sepsis (verenmyrkytys)

Sepsis on harvinainen mutta vakava tila, joka voi aiheuttaa elinjärjestelmän uhan, jos sitä ei hoideta ajoissa. Sepsis johtuu bakteerien leviämisestä verenkierrossa.

Leuan osteomyeliitti

Leuan osteomyeliitti on harvinainen mutta vakava tila, joka voi aiheuttaa luun kuoleman leukassa. Se vaatii usein kirurgista hoitoa.

Johtopäätös

Hampaan poiston jälkeen tulehdus on harvinainen, mutta se voi olla vakava, jos sitä ei hoideta ajoissa. On tärkeää seurata huolellisesti hammaslääkärin antamia ohjeita ja ottaa yhteyttä lääkäriin heti, jos havaitset mitään epänormaalia hampaan poiston jälkeen.

Viitelähde:

  • https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/dental-emergencies/postextraction-problems
  • https://www.webmd.com/oral-health/pulling-a-tooth-tooth-extraction
  • https://www.ada.org/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-topics/antibiotic-prophylaxis
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/326147

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *