Heikot lantionpohjan lihakset oireet

Lantionpohjan lihakset ovat pieni lihasryhmä, joka sijaitsee lantionpohjassa. Ne tukevat virtsarakkoa, suolistoa ja kohtua sekä auttavat pidättämään virtsa- ja ulostevirtsauksen. Lantionpohjan lihakset ovat tärkeitä myös seksuaalisen nautinnon kannalta.

Heikot lantionpohjan lihakset oireet
Heikot lantionpohjan lihakset oireet

Heikot lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten virtsankarkailua, ulosteenkarkailua, seksuaalisia ongelmia ja lantionpohjan kipua. Oireet voivat vaihdella yksilöstä toiseen ja voivat pahentua ajan myötä.

Yksi yleisimmistä oireista heikoille lantionpohjan lihaksille on virtsanpidätyskyvyn heikentyminen. Lantionpohjan lihakset ovat tärkeitä virtsarakon ja virtsaputken toiminnassa, ja niiden heikkous voi johtaa virtsankarkailuun tai jopa inkontinenssiin. Tämä voi aiheuttaa merkittävää haittaa ja vaikeuttaa päivittäisiä toimintoja.

Lisäksi heikot lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta alavatsalla tai selän alueella. Lantionpohjan lihakset toimivat tärkeänä tukirakenteena lantion alueella ja niiden heikkous voi aiheuttaa kipua ja jännitystä eri puolilla kehoa.

Seksuaalitoimintojen häiriöt ovat myös yleisiä oireita heikoille lantionpohjan lihaksille. Lantionpohjan lihakset osallistuvat seksuaalitoimintojen säätelyyn, ja niiden heikkous voi vaikuttaa esimerkiksi orgasmin saavuttamiseen tai erektioon. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi henkilön seksielämään ja aiheuttaa psyykkistä kuormitusta.

Lisäksi heikot lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa lantionalueen toimintahäiriöitä, kuten ummetusta tai inkontinenssia ulosteessa. Lantionpohjan lihakset ovat tärkeitä myös suoliston toiminnassa, ja niiden heikkous voi vaikuttaa suolen tyhjentymiseen ja johtaa erilaisiin ongelmiin.

Lantionpohjan lihasten harjoittelu

Lantionpohjan lihasten harjoittelu on ensimmäinen askel heikkojen lihasten parantamisessa. Harjoittelun tavoitteena on vahvistaa lihaksia, lisätä niiden kestävyyttä ja parantaa niiden toimintaa. Lantionpohjan lihasten harjoitteluun on useita tapoja, joista osa on helppo toteuttaa kotona.

Harjoitukset

Ensimmäinen harjoitus on perusjännitys. Se tehdään istuen tai makuulla, jalat hieman koukussa ja kädet vartalon vierellä. Lantionpohjan lihakset jännitetään yhteen ja pidetään jännitys 5-10 sekuntia. Sitten lihakset rentoutetaan 5-10 sekunniksi. Harjoituksen voi toistaa 10-15 kertaa päivässä.

Toinen harjoitus on nosto. Se tehdään makaamalla selällään, polvet koukussa ja jalat lattialla. Jalat nostetaan ilmaan samaan aikaan kun lantionpohjan lihakset jännittyvät. Liikkeen pitää olla hallittu ja hitaasti tehty. Harjoitusta voi toistaa 10-15 kertaa.

Kolmas harjoitus on kestovoimaharjoitus. Se tehdään seisoma-asennossa, jalat olkapään levyisessä asennossa ja kädet lantiolla. Lantionpohjan lihakset jännittyvät niin, että tuntee lihasten kiristyvän. Tämä jännitys pidetään niin kauan kuin mahdollista, mutta enintään 10 sekuntia. Harjoitusta voi toistaa 10-15 kertaa.

Lantionpohjan lihasten hoito

Lantionpohjan lihasten hoito voi sisältää fysioterapiaa, lääkitystä tai leikkaushoitoa. Hoitomuodon valinta riippuu oireiden vakavuudesta ja niiden vaikutuksesta potilaan elämänlaatuun.

Fysioterapia

Fysioterapia on yleinen hoitomuoto heikkojen lantionpohjan lihasten hoidossa. Fysioterapeutti arvioi potilaan tilanteen ja suunnittelee henkilökohtaisen harjoitusohjelman. Harjoittelu tapahtuu yleensä fysioterapeutin ohjauksessa alussa, mutta myöhemmin se voidaan toteuttaa myös kotona.

Lääkitys

Lääkitys voi auttaa lievittämään oireita, jotka johtuvat heikoista lantionpohjan lihaksista. Esimerkkiksi lääkkeet, jotka rentouttavat lantionpohjan lihaksia, voivat auttaa vähentämään virtsankarkailua. Ongelmallisen ummetuksen hoito voi myös auttaa lievittämään heikkojen lantionpohjan lihasten aiheuttamia oireita.

Leikkaushoito

Leikkaushoito on viimeinen vaihtoehto heikkojen lantionpohjan lihasten hoidossa. Leikkaus voidaan tehdä, jos muut hoitomuodot eivät ole olleet tehokkaita tai jos potilaan elämänlaatu kärsii merkittävästi. Leikkauksessa vahvistetaan lantionpohjan lihaksia ja korjataan mahdollisia anatomisia poikkeavuuksia.

Heikot lantionpohjan lihakset oireet

Kotihoidon vinkit

Heikkojen lantionpohjan lihasten hoitoon voi yhdistää myös kotihoidon vinkkejä. Kotihoidolla pyritään helpottamaan oireita ja lisäämään hyvinvointia.

Kegelin harjoitukset

Kegelin harjoitukset ovat erityisiä harjoituksia, joilla pyritään vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Harjoituksia voi tehdä missä tahansa, milloin tahansa ilman että sitä huomaa ulkopuoliset. Kegelin harjoitusten avulla voidaan ehkäistä ja hoitaa virtsankarkailua ja muita lantionpohjan lihasten heikkouksia.

Ruokavalio

Ruokavalio voi vaikuttaa heikkojen lantionpohjan lihasten oireisiin. Välttämällä ummetusta aiheuttavia ruokia, kuten maitotuotteita ja vehnäjauhoja, ja lisäämällä kuitupitoista ruokaa, voidaan helpottaa ummetusta ja vähentää ulosteenkarkailua.

Rentoutuminen

Stressi ja jännitys voivat vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin. Rentoutumisharjoitukset, kuten jooga, meditaatio ja syvähengitys, voivat auttaa rentoutumaan ja lievittämään stressiä ja jännitystä.

Ehkäisy

Heikkojen lantionpohjan lihasten aiheuttamia oireita voidaan ehkäistä seuraavilla keinoilla:

Lantionpohjan lihasten säännöllinen harjoittelu

Lantionpohjan lihasten säännöllinen harjoittelu auttaa ehkäisemään oireita ja vahvistamaan lihaksia.

Painonhallinta

Ylipaino voi lisätä virtsankarkailua ja muita lantionpohjan lihasten heikkouksia. Painonhallinta voi auttaa ehkäisemään näitä oireita.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakointi voi lisätä virtsankarkailua ja muita lantionpohjan lihasten heikkouksia. Tupakoinnin lopettaminen voi auttaa ehkäisemään näitä oireita.

Johtopäätös

Heikot lantionpohjan lihakset ovat yleinen ongelma, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Onneksi tähän ongelmaan on useitahoitomuotoja, kuten lantionpohjan lihasten harjoittelu, fysioterapia, lääkitys ja leikkaushoito. Kotihoidon vinkit ja ehkäisymenetelmät voivat myös auttaa lievittämään oireita ja ehkäisemään niiden pahenemista. On tärkeää muistaa, että heikkojen lantionpohjan lihasten hoito on yksilöllistä ja vaatii kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Oikean hoidon löytäminen voi vaatia monenlaista kokeilua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *