Keliakia oireet syömisen jälkeen

Keliakia on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa suoliston limakalvon tulehdusta. Tämä on reaktio gluteeniin, proteiiniin, joka löytyy vehnästä, rukiista ja ohrasta. Keliakian oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleensä ne liittyvät suolistoon. Tässä artikkelissa keskitymme keliakian oireisiin syömisen jälkeen.

Keliakia oireet syömisen jälkeen
Keliakia oireet syömisen jälkeen

Keliakian oireet syömisen jälkeen

Kun henkilö, jolla on keliakia, syö jotain, mikä sisältää gluteenia, suoliston immuunijärjestelmä hyökkää gluteenia kohtaan ja aiheuttaa tulehduksen. Tämä tulehdus voi johtaa moniin erilaisiin oireisiin, jotka voivat ilmetä heti syömisen jälkeen tai vasta muutaman päivän kuluttua. Alla on lueteltu joitakin yleisiä keliakian oireita syömisen jälkeen:

Vatsakipu ja turvotus

Vatsakipu ja turvotus ovat yleisiä keliakian oireita. Syömisen jälkeen henkilö saattaa tuntea vatsakipua ja turvotusta, jotka voivat kestää useita tunteja tai jopa päiviä. Tämä johtuu suoliston tulehduksesta ja siitä, että ruoka ei sulatu kunnolla.

Ripuli

Ripuli on toinen yleinen oire keliakian jälkeen. Henkilö voi kokea ripulia heti syömisen jälkeen tai vasta myöhemmin samana päivänä. Tämä johtuu suoliston tulehduksesta, joka voi häiritä ruoan sulamista ja imeytymistä.

Väsymys

Väsymys on yleinen oire keliakian jälkeen. Vaikka henkilö nukkuisi hyvin, hän voi silti tuntea itsensä väsyneeksi ja uupuneeksi. Tämä johtuu siitä, että elimistö taistelee tulehdusta vastaan ja käyttää paljon energiaa sen torjumiseen.

Päänsärky

Päänsärky on toinen mahdollinen oire keliakian jälkeen. Henkilö voi kokea päänsärkyä heti syömisen jälkeen tai vasta myöhemmin samana päivänä. Tämä johtuu siitä, että tulehdus voi aiheuttaa stressiä keholle.

Masennus

Masennus on yleinen oire keliakiapotilailla. Henkilö voi kokea masennusta heti syömisen jälkeen tai vasta myöhemmin samana päivänä. Tämä johtuu siitä, että keliakia voi häiritä serotoniinin tuotantoa, joka on tärkeä aivojen välittäjäaine.

Kuinka välttää keliakian oireet syömisen jälkeen

Ainoa tapa välttää keliakian oireet syömisen jälkeen on noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenittomalla ruokavaliolla henkilö välttää gluteenia sisältävät elintarvikkeet, kuten vehnän, rukiin ja ohran. On tärkeää tarkistaa aina tuoteselosteet ja varmistaa, että käytetyt raaka-aineet ovat gluteenittomia.

Keliakiapotilaiden ravinto

Keliakiapotilailla on usein ravinto-ongelmia, sillä gluteeniton ruokavalio voi olla aluksi vaikea toteuttaa ja monipuolinen ravinto voi jäädä vajaaksi. Keliakia voi myös aiheuttaa suoliston imeytymishäiriöitä, joka vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. On tärkeää, että keliakiapotilas saa tarpeeksi kuituja, vitamiineja ja hivenaineita ruokavaliossaan. Alla on joitakin ruokia, jotka ovat hyviä keliakiapotilaille:

  • Täysjyvätuotteet gluteenittomina (esim. tumma riisi, kvinoa)
  • Hedelmät ja vihannekset
  • Gluteenittomat viljatuotteet (esim. maissi, peruna)
  • Proteiininlähteet, kuten liha, kala ja pavut
  • Maitotuotteet (jos henkilö sietää laktoosia)

Keliakian diagnosointi

Keliakian diagnosointiin kuuluu useita eri vaiheita. Ensimmäinen askel on verikokeiden tekeminen, joilla mitataan keliakiaan liittyvien vasta-aineiden määrää veressä. Jos verikokeissa löytyy poikkeavuuksia, seuraava vaihe on ohutsuolen tähystys, jossa otetaan koepaloja suolesta.

Tämän jälkeen lääkäri arvioi koepalojen avulla suoliston kunnon. Jos suolisto on vaurioitunut ja oireet viittaavat keliakiaan, lääkäri voi diagnosoida keliakian. Varmistusdiagnoosina voidaan myös tehdä gluteenittoman ruokavalion koepala, jossa koepalat otetaan ennen ja jälkeen gluteenittomalla ruokavaliolla olon.

Johtopäätös

Keliakia on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa suoliston tulehdusta. Keliakian oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleensä ne liittyvät suolistoon. Keliakian oireet syömisen jälkeen voivat ilmetä heti tai vasta muutaman päivän kuluttua. Välttääkseen keliakian oireet syömisen jälkeen on tärkeää noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.

Keliakiapotilaille on tärkeää, että he saavat riittävästi ravintoaineita ruokavaliossaan. Gluteeniton ruokavalio voi aluksi olla haasteellinen toteuttaa, mutta siihen tottuessa monipuolinen ruokavalio on mahdollista. Keliakian diagnoosiin kuuluu verikokeita ja ohutsuolen tähystys koepaloineen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että keliakia on vakava sairaus, joka vaatii erikoisruokavaliota. On tärkeää tunnistaa keliakian oireet ja hakeutua hoitoon ajoissa. Gluteeniton ruokavalio ja asianmukainen hoito auttavat keliakiaa sairastavia voimaan paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *