Kiivi allergia oireet

Kiiviallergia on yleinen allergia, joka voi aiheuttaa lievistä oireista, kuten suuoireista, vakaviin oireisiin, kuten anafylaksiaan. Kiiviallergia johtuu kiivihedelmässä olevista proteiineista. Nämä proteiinit ovat läheistä sukua koivun siitepölyssä ja lateksiin liittyvissä proteiineissa, joten kiiviallergiaa esiintyy usein myös näille allergioille. Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi kiiviallergian oireet, diagnosoinnin sekä hoidon.

Kiivi allergia oireet
Kiivi allergia oireet

Kiiviallergian oireet

Kiiviallergian oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin. Lievät oireet voivat ilmaantua heti kiivin syömisen jälkeen tai muutaman tunnin kuluttua. Vakavat oireet voivat ilmaantua jopa tunnin kuluttua kiivin syömisestä.

Kiiviallergian lieviä oireita voivat olla:

 • Suuoireet, kuten kutina, polttelu ja turvotus
 • Ihottuma
 • Nuha
 • Silmien kutina ja punoitus
 • Yskä
 • Hengenahdistus

Kiiviallergian vakavia oireita voivat olla:

 • Anafylaksia, joka on hengenvaarallinen allerginen reaktio
 • Turvotus, joka voi olla paikallista tai yleistä
 • Hengitysvaikeudet
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Ripuli
 • Tajunnan menetys

On tärkeää huomata, että anafylaksia on kiiviallergian vakavin oire. Jos havaitset anafylaksian oireita, kuten hengenahdistusta, huimausta tai tajunnan menetystä, sinun tulee välittömästi hakeutua hoitoon.

Kiiviallergian diagnosointi

Kiiviallergiaa voi olla vaikea diagnosoida, koska sen oireet voivat olla samanlaisia kuin muiden allergioiden oireet. Lääkäri voi tehdä allergiatestin, jolla voidaan selvittää, onko sinulla kiiviallergia. Yleisimmät allergiatestit ovat ihopistotesti ja verikoe.

Ihopistotestissä lääkäri pistää ihoon pienen määrän kiiviuutetta ja seurataan ihon reaktiota. Verikokeessa analysoidaan verestä vasta-aineiden määrää.

Kiiviallergian hoito

Kiiviallergiaa ei voida parantaa, mutta sitä voidaan hoitaa. Hoito perustuu oireiden lievittämiseen. Kiiviallergiaa lievittäviä lääkkeitä ovat antihistamiinit, kortikosteroidit ja adrenaliini (anafylaksian hoitoon).

Jos sinulla on kiiviallergia, on tärkeää välttää kiiviä ja kiivituotteita. Kiivituotteita ovat esimerkiksi kiivimehu, kiivihillo ja kiivijäätelö. Muista myös tarkistaa tuotepakkauksista mahdolliset kiivijäämät.

Pohdinta

Kiiviallergia on yleinen allergia, joka voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten anafylaksiaa. On tärkeää muistaa, että kiiviallergiaa esiintyy usein myös koivun siitepölyallergian tai lateksi-allergian yhteydessä. Jos havaitset kiiviallergian oireita, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri voi auttaa sinua tunnistamaan allergian ja määrätä tarvittavan hoidon Yhteenvetona voidaan todeta, että kiiviallergia on allergia, joka voi aiheuttaa lieviä tai vakavia oireita. Kiiviallergian oireita voivat olla suuoireet, ihottuma, nuha, silmien kutina ja punoitus, yskä, hengenahdistus ja anafylaksia. Lääkäri voi tehdä allergiatestin, jolla voidaan selvittää onko sinulla kiiviallergia.

Vaikka kiiviallergiaa ei voida parantaa, sen oireita voidaan hoitaa. Hoito perustuu oireiden lievittämiseen kiiviallergiaa lievittävillä lääkkeillä, kuten antihistamiineilla, kortikosteroideilla ja adrenaliinilla.

Jos sinulla on kiiviallergia, on tärkeää välttää kiiviä ja kiivituotteita, jotta voit välttää allergiaoireiden puhkeamisen. Muista myös tarkistaa tuotepakkauksista mahdolliset kiivijäämät ja jos olet epävarma, onko sinulla kiiviallergia, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa.

Lopuksi, kiiviallergia on allergia, jonka oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin. Oireiden lievittäminen on avainasia hoidossa, joten on tärkeää tietää allergian oireista ja välttää altistumista kiiville ja kiivituotteille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *