Kitarisat ja nielurisat ero: Täydellinen opas

Kitarisat ja nielurisat ovat kaksi tärkeää osaa kehossamme, jotka auttavat meitä taistelemaan infektioita vastaan. Vaikka monet ihmiset ajattelevat, että nämä kaksi ovat sama asia, ne ovat itse asiassa erilaisia ​​ja suorittavat erilaisia ​​tehtäviä. Tässä artikkelissa käsittelemme kitarisojen ja nielu- risojen eroja ja kuinka ne toimivat yhdessä kehossamme.

Kitarisat ja nielurisat ero
Kitarisat ja nielurisat ero

1. Kitarisat

Kitarisat sijaitsevat nenän ja kurkunpään takana, suun limakalvojen vieressä. Niitä on kolme: linguaaliset, palatiiniset ja faryngeaaliset. Linguaalisia kitarisoja löytyy kielen juurelta, palatiinisia kitarisoja löytyy nielun takaosasta ja faryngeaalisia kitarisoja löytyy nielun yläosasta. Jokainen kitarisa on erittäin tärkeä kehon immuunijärjestelmälle.

1.1. Kitarisojen tehtävät

Kitarisat ovat ensimmäisiä esteitä bakteereille, viruksille ja muille mikrobeille, jotka yrittävät tunkeutua kehoon hengitysteitse tai suun kautta. Ne toimivat suodattimina, jotka auttavat poistamaan patogeeneja ja estävät niitä pääsemästä keuhkoihin tai ruoansulatuskanavaan. Kitarisat myös tuottavat vasta-aineita, joita tarvitaan taistelussa infektioita vastaan.

1.2. Kitarisojen sairaudet

Kun kitarisat joutuvat alttiiksi tartunnalle, ne voivat turvota ja tulehtua. Tämä tila tunnetaan tonsilliittina. Tonsilliitti voi aiheuttaa kurkkukipua, nielemisvaikeuksia, kuumeilua ja yleistä heikkoutta. Joissakin tapauksissa tonsilliitti voi olla vakava ja vaatia lääketieteellistä hoitoa tai leikkausta.

2. Nielurisat

Nielurisat ovat osa imukudosta, joka sijaitsee kurkunpään takana, nenän ontelon takapuolella. Niitä on kaksi, ja ne ovat samanlaisia ​​kooltaan ja muodoltaan. Nielurisat ovat erittäin tärkeitä immuunijärjestelmälle ja auttavat torjumaan bakteereja ja muita haitallisia aineita, jotka yrittävät tunkeutua kehoon hengitysteitse tai suun kautta.

2.1. Nielurisojen tehtävät

Nielurisat toimivat suodattimina, jotka auttavat poistamaan haitallisia aineita kehosta estämällä niitä pääsemästä keuhkoihin tai ruoansulatuskanavaan. Nielurisat myös tuottavat vasta-aineita, joita tarvitaan taistelussa infektioita vastaan. Niiden tehtävä on erityisen tärkeä lapsilla, jotka ovat alttiimpia tartunnalle kuin aikuiset.

2.2. Nielurisojen sairaudet

Kun nielurisat joutuvat alttiiksi tartunnalle, ne voivat turvota ja tulehtua. Tämä tila tunnetaan nielutulehduksena tai tonsilliittina. Nielutulehdus voi aiheuttaa kurkkukipua, nielemisvaikeuksia , kuumeilua ja yleistä heikkoutta. Nielutulehdus voi olla erityisen vaarallinen lapsille, koska se voi johtaa komplikaatioihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkokuumeeseen tai nivelreumaan.

Yhteenveto

Vaikka kitarisat ja nielurisat ovat samankaltaisia ​​ja suorittavat samanlaisia ​​tehtäviä, ne sijaitsevat eri paikoissa kehossamme ja ovat erilaisia ​​rakenteeltaan. Kitarisat sijaitsevat suun limakalvojen vieressä, kun taas nielurisat sijaitsevat kurkunpään takana, nenän ontelon takapuolella. Molemmilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmämme toiminnassa, ja ne auttavat torjumaan bakteereita ja muita haitallisia aineita. Sairastuminen näihin elimiin voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, mutta oikealla hoidolla tartuntojen riski voidaan minimoida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *