Koiran hammaskiven poisto

Koiran hammaskiven poisto on tärkeä osa koiran suuhygieniaa. Hammaskivi muodostuu hampaiden pinnalle ja se voi aiheuttaa useita ongelmia koiralle, kuten ientulehdusta, parodontiittia (hammaskannatustautia), hampaiden irtoamista ja jopa sydän- ja verisuonitauteja. Tässä artikkelissa käsittelemme koiran hammaskiven poistoa, sen tarvetta, menetelmiä, jälkihoitoa, ehkäisyä, hintaa ja kokemuksia.

Koiran hammaskiven poisto
Koiran hammaskiven poisto

Milloin koiran hammaskivi tulisi poistaa?

Koiran hammaskivi tulisi poistaa säännöllisesti, noin vuoden välein. Jos koiralla on paljon hammaskiveä, se voidaan poistaa useammin. Hammaskiven poiston tarve riippuu myös koiran rodusta, ruokavaliosta ja muista tekijöistä. Joillakin roduilla, kuten yorkshirenterriereillä, on taipumus kerätä hammaskiveä herkemmin kuin muilla. On tärkeää käydä eläinlääkärissä tarkastuttamassa koiran hampaat säännöllisesti ja noudattaa heidän suosituksiaan hammaskiven poiston tarpeesta.

Miten koiran hammaskivi poistetaan?

Koiran hammaskivi poistetaan eläinlääkärissä yleisanestesiassa. Toimenpide tehdään anestesiassa, koska koira ei pysty pysymään paikallaan ja antamaan suutaan tutkia ja hoitaa hereillä ollessaan. Hammaskiven poistossa eläinlääkäri käyttää ultraäänilaitetta, jolla hammaskivi irrotetaan hampaiden pinnalta. Tämän jälkeen hampaat puhdistetaan ja kiillotetaan.

Koiran hammaskiven poiston jälkeinen hoito

Koiran hammaskiven poiston jälkeen koira voi tuntea suussaan hieman kipua ja säröä. Tämä on normaalia, ja se menee yleensä ohi muutaman päivän kuluessa. Koiralle on tärkeää antaa pehmeää ruokaa hammaskiven poiston jälkeen muutaman päivän ajan. Tänä aikana koiran hampaita ei tulisi myöskään harjata.

Koiran hammaskiven poiston ehkäisy

Koiran hammaskiven poistoa voidaan ehkäistä harjaamalla koiran hampaat säännöllisesti. Hampaat tulisi harjata vähintään kolme kertaa viikossa, mutta mieluiten päivittäin. Koiran hammaskiven poistoa voidaan ehkäistä myös antamalla koiralle oikeanlaista ruokaa. Koiran ruokavalion tulisi sisältää raakaa lihaa ja luita, jotka auttavat luonnollisesti puhdistamaan hampaita.

Koiran hammaskiven poisto – hinta

Koiran hammaskiven poiston hinta vaihtelee eläinlääkärin mukaan. Toimenpiteen hintaan vaikuttaa myös koiran koko ja hammaskiven määrä. Yleensä koiran hammaskiven poisto maksaa noin 160-200 euroa. On tärkeää keskustella eläinlääkärin kanssa hammaskiven poiston hinnasta ennen toimenpidettä.

Koiran hammaskiven poisto – kokemuksia

Monet koiranomistajat ovat kokeneet koiran hammaskiven poiston olevan hyödyllinen toimenpide. Koiran hammaskiven poiston jälkeen koiran hengitys on parantunut ja koira on syönyt paremmin. Hammaskiven poisto on myös auttanut ehkäisemään muita hammassairauksia. Koiranomistajat ovat myös huomanneet, että heidän koiransa ovat eläväisempiä ja aktiivisempia hammaskiven poiston jälkeen.

Lisätietoa koiran hammaskiven poistosta

Koiran hammaskiven poisto on turvallinen toimenpide. Yleisanestesia on nykyään hyvin turvallista, ja eläinlääkärit ovat kokeneita hammashoitojen suorittajia. Koiran hammaskiven poisto ei satu koiraan. Koira on nukutettuna toimenpiteen ajan, eikä se siis tunne kipua. Koiran hammaskiven poisto voi pidentää koiran elämää. Hammaskiven poisto ehkäisee hammasperäisiä sairauksia, jotka voivat johtaa koiran ennenaikaiseen kuolemaan.

Johtopäätökset

Koiran hammaskiven poisto on tärkeä osa koiran suuhygieniaa ja se tulisi tehdä säännöllisesti noin vuoden välein. Hammaskiven poisto tehdään yleisanestesiassa ultraäänilaitteella. Hammaskiven poiston jälkeen on tärkeää antaa koiralle pehmeää ruokaa muutaman päivän ajan ja välttää hampaiden harjausta. Hammaskiven poistoa voidaan ehkäistä säännöllisellä hampaiden harjauksella ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Koiran hammaskiven poiston hinta vaihtelee eläinlääkärin mukaan, mutta yleensä se maksaa noin 160-200 euroa. Monet koiranomistajat ovat kokeneet hammaskiven poiston hyödylliseksi toimenpiteeksi, koska se parantaa koiran suuhygieniaa ja voi auttaa ehkäisemään muita hammassairauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *