Koiran kynnen ydin näkyvissä

Koirien kynnet ovat tärkeitä niiden terveydelle ja hyvinvoinnille. Ne auttavat koiria liikkumaan, kaivamaan ja puolustautumaan. Koirien kynsien asianmukainen hoito on tärkeää, jotta ne olisivat terveitä ja vahvoja. Koiran kynnen ydin on kynnen keskellä oleva pehmeä ja herkkä osa, jonka vaurioituminen voi olla koiralle kivuliasta. Tässä artikkelissa käsittelemme syitä koiran kynnen ytimen näkyviin tulemiseen, sen oireita, hoitoa ja ehkäisyä.

Koiran kynnen ydin näkyvissä
Koiran kynnen ydin näkyvissä

Koiran kynnen ytimen näkyviin tulemisen syyt

Koiran kynnen ydin voi tulla näkyviin eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat:

Liian pitkät kynnet

Koiran kynnet kasvavat jatkuvasti, ja ne on leikattava säännöllisesti. Jos koiran kynnet pääsevät kasvamaan liian pitkiksi, ne voivat taittua tai repeytyä, jolloin kynnen ydin voi paljastua. Liian pitkät kynnet voivat myös aiheuttaa kipua ja epämukavuutta koiralle.

Kynsien vaurioituminen

Kynnen ydin voi paljastua myös, jos kynsi vaurioituu. Koira voi jäädä kiinni varpaastaan tai lyödä varpaansa johonkin, jolloin kynsi voi vaurioitua ja kynnen ydin paljastua. Kynnen vaurioituminen voi aiheuttaa koiralle kipua ja turvotusta.

Kynnen sairaudet

Jotkut kynnen sairaudet, kuten symmetrinen lupoidinen onychodystrofia (SLO), voivat aiheuttaa kynnen ytimen näkyviin tulemisen. SLO on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa koirien kynsiin ja aiheuttaa niiden haurastumista ja halkeilua. SLO:n lisäksi on muitakin koirien kynsiin vaikuttavia sairauksia, jotka voivat johtaa kynnen ytimen näkyviin tulemiseen.

Muut sairaudet

Jotkut muut sairaudet, kuten diabetes ja hypokalemia, voivat myös aiheuttaa kynnen ytimen näkyviin tulemisen. Näissä tapauksissa koiran koko terveydentila tulee arvioida, koska kynnen ytimen näkyviin tuleminen voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta.

Koiran kynnen ytimen näkyviin tulemisen oireet

Jos koiran kynnen ydin on näkyvissä, koiralla voi olla seuraavia oireita:

  • Koira ontuu kipeää tassuaan.
  • Koira nuolee tai puree kipeää kynttään.
  • Kynsi on punainen ja turvonnut.
  • Kynnestä voi vuotaa verta.
  • Kynnen ydin on näkyvissä.

Jos havaitset näitä oireita, kannattaa koiralle varata aika eläinlääkärille mahdollisimman pian.

Koiran kynnen ytimen näkyviin tulemisen hoito

Jos koiran kynnen ydin on näkyvissä, se on hoidettava viipymättä. Hoitamattomana kynnen ydin voi tulehtua ja aiheuttaa koiralle kipua ja ontumista. Koiran kynnen ytimen hoito riippuu vaurion syvyydest ä ja laajuudesta. Jos vaurio on lievä, eläinlääkäri voi leikata vaurioituneen kynnen osan pois ja hoitaa haavan asianmukaisesti. Jos vaurio on syvempi, eläinlääkäri voi määrätä koiralle antibiootteja tai kipulääkkeitä. Vakavissa tapauksissa kynsien poistaminen kokonaan voi olla tarpeen.

Jos koiralla on krooninen kynsisairaus, kuten SLO, sen kynnet on leikattava säännöllisesti ja hoidettava huolellisesti, jotta estetään tulehdusten syntymistä. Eläinlääkäri voi myös suositella erilaisia ​​hoitoja koiran kynsien terveyden ylläpitämiseksi.

Koiran kynnen ytimen näkyviin tulemisen ehkäisy

Paras tapa ehkäistä koiran kynnen ytimen näkyviin tulemista on leikata koiran kynnet säännöllisesti. Koiran kynnet tulee leikata kerran tai kaksi viikossa, riippuen siitä, kuinka nopeasti ne kasvavat. Kynsien leikkaamiseen on olemassa erilaisia kynsileikkureita, ja jos et ole varma miten leikata koiran kynnet, voit pyytää apua eläinlääkäriltä tai trimmaajalta.

Koiran kynnet tulee leikata varovasti, jotta vältetään kynnen ytimen vahingoittuminen ja siihen liittyvät ongelmat. Kynnen leikkaamiseen on paljon oppaita ja videoita saatavilla verkossa, joista voit saada hyödyllisiä vinkkejä.

Johtopäätös

Koiran kynnen ydin on pehmeä ja herkkä osa kynnestä, joka voi tulla näkyviin eri syistä. Jos koiran kynnen ydin on näkyvissä, se on hoidettava viipymättä, jotta vältytään vakavilta terveysongelmilta. Koiran kynsien asianmukainen hoito ja säännöllinen leikkaaminen on tärkeää sen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Muutaman yksinkertaisen varotoimenpiteen avulla voit auttaa pitämään koirasi kynnet terveinä ja vahvoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *