Koiran tassut punoittaa

Koiran tassujen punoitus voi aiheuttaa huolta ja pahimmillaan kipua lemmikillesi. Punoituksen syyt voivat olla moninaisia, kuten hiiva- tai bakteeritulehdus, allergia, ihottuma, mekanismivammat, kuiva iho tai yliherkkyys jollekin aineelle. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä syitä koiran tassujen punoitukseen sekä annamme vinkkejä punoituksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Koiran tassut punoittaa
Koiran tassut punoittaa

Yleisimmät syyt koiran tassujen punoitukseen

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on koiran tassuissa erittäin yleinen vaiva. Hiivaa esiintyy normaalisti koiran iholla, mutta jos sen määrä kasvaa liian suureksi, voi se aiheuttaa tulehduksen. Hiivatulehduksen oireita ovat punoitus, turvotus, kutina ja haju. Hoitona voidaan käyttää esimerkiksi antibiootteja tai antifungaalisia lääkkeitä.

Bakteeritulehdus

Bakteeritulehdus voi seurata hiivatulehdusta tai olla itsestään syntynyt. Bakteeritulehduksen oireet ovat samankaltaiset kuin hiivatulehduksessa, mutta voivat olla myös pahempiakin. Hoitona voidaan käyttää antibiootteja.

Allergia

Koirat voivat olla allergisia monille eri aineille, kuten siitepölylle, ruoalle tai jaloille joutuville kemikaaleille. Allergia voi aiheuttaa tassujen punoitusta, kutinaa ja haavaumia. Hoitona käytetään usein antihistamiineja ja kortisonia.

Ihottuma

Ihottuma on yleistä koiran tassuissa. Se voi johtua monista eri syistä, kuten allergiasta, ärsytyksestä tai infektiosta. Ihottuman oireita ovat punoitus, kutina, haavaumat ja karvanlähtö. Hoitona käytetään usein kortisonia ja paikallisia voiteita.

Mekanismivammat

Koiran tassut voivat loukkaantua helposti. Mekanismivammat voivat aiheuttaa tassujen punoitusta, turvotusta, haavaumia ja kipua. Hoitona voidaan käyttää esimerkiksi desinfiointia ja paikallisia voiteita.

Kuiva iho

Koiran iho voi kuivua talvella tai jos koira joutuu uimassa usein. Kuiva iho voi aiheuttaa tassujen punoitusta, kutinaa ja halkeamia. Hoitona käytetään usein kosteuttavia voiteita ja öljyjä.

Yliherkkyys

Koirat voivat olla yliherkkiä jollekin aineelle, kuten jalkaterille joutuvalle shampoolle tai pesuaineelle. Yliherkkyys voi aiheuttaa tassujen punoitusta, kutinaa ja haavaumia. Hoitona käytetään usein antihistamiineja ja kortisonia.

Mitä tehdä, jos koiran tassut punoittaa?

Jos huomaat, että koiran tassut ovat punoittaneet, on tärkeää selvittää syy. Jos syynä on allergia, on syytä välttää koiralle allergisoivaa ainetta. Jos syynä on infektio, on syytä hakeutua eläinlääkäriin. Jos syy ei ole allergia tai infektio, voi tassuja hoitaa kotona. Voit puh distaa tassut vedellä ja miedolla saippualla ja kuivata ne huolellisesti. Voit myös laittaa tassuille rasvavoidetta tai hydrokortisonivoidetta. Jos tassujen punoitusta ei saada kotihoidolla parannettua, on syytä hakeutua eläinlääkäriin.

Miten ehkäistä koiran tassujen punoitusta?

Koiran tassujen punoitusta voi ehkäistä monilla eri tavoilla. Pidä koiran tassut puhtaina ja kuivina, sillä kosteus voi edesauttaa esimerkiksi hiivatulehduksen syntymistä. Kylvetä koiraa vain silloin, kun se on todella tarpeen, sillä liiallinen peseminen voi myös kuivattaa ihoa. Vältä viemästä koiraa paikkoihin, joissa on paljon kemikaaleja, kuten pesulaan tai autopesuun. Suojaa koiran tassut kylmältä ja tuulelta ulkoillessa, esimerkiksi käyttämällä tassusuojia. Leikkaa koiran tassukarvat lyhyiksi, jolloin ne eivät pääse kertymään likaa ja kosteutta. Käytä koiran tassuille tarkoitettua rasvavoidetta, joka kosteuttaa ihoa ja ehkäisee sen kuivumista.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään paremmin koiran tassujen punoitusta ja sen hoitoa. Muista aina hakeutua eläinlääkärin hoitoon, jos huomaat lemmikkisi oireiden pahenevan tai oireet eivät helpota kotihoidolla.

Kiitos lukemisesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *