Korkea ferritiini – oireet ja syyt

Korkea ferritiini on tila, jossa ferritiiniproteiinin määrä elimistössä on normaalia suurempi. Ferritiini varastoi rautaa elimistössä ja sen korkeat arvot voivat olla merkki taustalla olevasta sairaudesta. Tämä artikkeli käsittelee korkean ferritiinin oireita, syitä, tutkimuksia, hoitoja ja ehkäisykeinoja.

Korkea ferritiini oireet
Korkea ferritiini oireet

Korkea ferritiini – oireet

Korkean ferritiinin oireet riippuvat usein taustalla olevasta sairaudesta. Yleisiä oireita ovat väsymys, hengenahdistus, rintakipu, päänsärky, huimaus, kalpeus, sydämen rytmihäiriöt, lihasheikkous, jäsenkipu, vatsakipu, ripuli, pahoinvointi, oksentelu, hiustenlähtö, ihon kuivuus, kynsien hauraus, kuume, yskä, nuha, kurkkukipu, korvakipu, painonpudotus, turvotus, muistihäiriöt, keskittymisvaikeudet, masennus, ahdistuneisuus, libidon lasku, erektiohäiriöt, kuukautishäiriöt ja hedelmättömyys.

Korkea ferritiini – syyt

Korkea ferritiini voi johtua monista eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat tulehdukset, raudanpuutteen anemian hoito ja perinnölliset sairaudet.

Tulehdukset

Ferritiiniarvo nousee monissa tulehduksissa, kuten kroonisissa munuaistaudeissa, nivelreumassa, muissa autoimmuunitaudeissa, infektioissa ja syöpäsairauksissa. Tulehdus saattaa nostaa ferritiiniarvon 3 – 5 kertaiseksi.

Raudanpuutteen anemian hoito

Raudanpuutteen anemian hoidossa käytetään rautavalmisteita, jotka voivat nostaa ferritiiniarvoa. Ferritiiniarvo voi nousta erityisesti, jos rautavalmisteita käytetään suuria annoksia tai pitkään.

Perinnölliset sairaudet

Korkea ferritiini voi johtua myös perinnöllisistä sairauksista, kuten hemokromatoosissa ja Wilsonin taudissa. Hemokromatoosissa elimistöön kertyy liikaa rautaa, mikä voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten väsymystä, nivelkipuja, maksa- ja sydänvaivoja. Wilsonin taudissa kuparia kertyy liikaa elimistöön, mikä voi myös aiheuttaa korkean ferritiiniarvon.

Korkea ferritiini – tutkimukset ja hoito

Jos ferritiiniarvo on korkea, lääkäri selvittää taustalla olevan syyn. Tätä varten lääkäri voi tehdä erilaisia tutkimuksia, kuten verikokeita, kuvantamistutkimuksia ja tarvittaessa myös biopsiatutkimuksia.

Korkea ferritiini hoidetaan yleensä taustalla olevan sairauden hoitamalla. Jos taustalla olevaa sairautta ei löydetä, voidaan ferritiiniarvoa alentaa verenluovutusten avulla.

Korkea ferritiini – ehkäisy

Korkeaa ferritiiniä ei voida aina ehkäistä, mutta on joitakin asioita, joita voit tehdä raudan kertymisen vähentämiseksi elimistössä. Näitä ovat:

  • Vältä rautavalmisteiden kä yttöä, jos sinulla ei ole raudanpuutteen anemiaa.
  • Syö monipuolista ruokavaliota, jossa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
  • Vältä ylipainoa ja lihavuutta.
  • Liiku säännöllisesti.

Jos sinulla on korkea ferritiini, on tärkeää käydä säännöllisesti lääkärissä seurannassa.

Johtopäätös

Korkea ferritiini ei itsessään ole sairaus, mutta se voi olla merkki taustalla olevasta sairaudesta. Oireet voivat vaihdella paljon, mutta niitä ovat esimerkiksi väsymys, hengenahdistus, päänsärky ja vatsakipu. Yleisimmät syyt ovat tulehdukset, raudanpuutteen anemian hoito ja perinnölliset sairaudet. Korkeaa ferritiiniä voidaan hoitaa taustalla olevan sairauden hoitamisella tai verenluovutuksilla, ja sen ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota terveellisen elämäntyylin avulla. On tärkeää, että korkean ferritiinin takia käydään säännöllisesti lääkärin tutkimuksissa ja seurannassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *