Kuinka kauan sukupuolitauti voi olla oireeton?

Sukupuolitaudit (STI) ovat seksuaalisen kontaktin kautta tarttuvia infektioita. Ne voivat olla oireettomia kuukausia tai vuosia, mikä tekee niistä erityisen vaarallisia. Oireeton sukupuolitauti voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten hedelmättömyyttä, kroonista kipua ja jopa kuoleman.

Kuinka kauan sukupuolitauti voi olla oireeton?
Kuinka kauan sukupuolitauti voi olla oireeton?

Yleisimmät oireettomat sukupuolitaudit ovat:

  • Klamydia
  • Gonorrea
  • Herpes simplex -virus (HSV)
  • HIV
  • HPV (papilloomavirus)

Klamydia

Klamydia on yleisin sukupuolitauti Suomessa. Se on bakteeri, joka voi tarttua suojaamattomassa vagina-, anaali- tai suuseksissä. Noin 70% klamydiatartunnan saaneista naisista ja 50% miehistä on oireettomia. Oireet, jos niitä esiintyy, ilmenevät yleensä 1-3 viikon kuluttua tartunnasta. Klamydia voi aiheuttaa naisilla alavatsakipua, virtsatietulehdusta, epänormaalia kuukautistenvälistä vuotoa ja miehillä virtsaputken tulehdusta.

Klamydian hoito

Klamydiatartunta voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoito on tärkeää myös oireettomana, sillä hoitamaton klamydia voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten hedelmättömyyteen. Klamydian hoitoon käytetään yleisesti doksisykliini- ja atsitromysiinilääkkeitä. Hoito kestää yleensä noin viikon.

Klamydian ehkäisy

Klamydiatartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia seksin aikana. Myös säännölliset sukupuolitautitarkastukset auttavat ehkäisemään tartuntoja. Jos epäilee klamydiatartuntaa, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian.

Taulukko: Klamydian oireet ja hoito

Oireet Hoito
Alavatsakipu Antibiootit
Epänormaali kuukautistenvälinen vuoto Doksisykliini tai atsitromysiini
Virtsatietulehdus
Virtsaputken tulehdus

Gonorrea

Gonorrea on bakteeri, joka voi tarttua suojaamattomassa vagina-, anaali- tai suuseksissä. Noin 50% gonorreainfektioista on oireettomia, erityisesti naisilla. Oireet, jos niitä esiintyy, ilmenevät yleensä 2-7 päivän kuluttua tartunnasta. Gonorrea voi aiheuttaa naisilla alavatsakipua, virtsatietulehdusta, emättimen epänormaalia vuotoa ja miehillä virtsaputken tulehdusta.

Gonorrean hoito

Gonorrean hoitoon käytetään antibiootteja. Hoito kestää yleensä noin viikon. On tärkeää hoitaa gonorrea mahdollisimman pian, sillä hoitamaton infektio voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten hedelmättömyyteen.

Gonorrean ehkäisy

Gonorreatartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia seksin aikana. Myös säännölliset sukupuolitautitarkastukset auttavat ehkäisemään tartuntoja. Jos epäilee gonorreatartuntaa, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian.

Taulukko: Gonorrean oireet ja hoito

Oireet Hoito
Alavatsakipu Antibiootit
Epänormaali emätinvuoto Antibiootit
Virtsatietulehdus
Virtsaputken tulehdus

Kuinka kauan sukupuolitauti voi olla oireeton?

Herpes simplex -virus (HSV)

HSV on virus, joka aiheuttaa herpestä. Se voi tarttua suojaamattomassa vagina-, anaali- tai suuseksissä. Useimmat HSV-infektiot ovat lieviä ja oireettomia. Joillakin ihmisillä voi kuitenkin esiintyä toistuvia rakkuloita sukuelinten alueella.

HSV:n hoito

HSV-infektioon ei ole parantavaa hoitoa. Virus jää kehoon pysyvästi, mutta oireita voidaan lievittää antiviraalisilla lääkkeillä. Lääkkeitä voidaan käyttää myös estämään uusien rakkuloiden ilmaantumista. HSV-tartunnan saaneille suositellaan myös välttävän seksikontakteja oireiden aikana.

HSV:n ehkäisy

HSV-tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia seksin aikana. Sukuelinten alueen koskettelua tulisi välttää, jos tiedossa on aktiivinen HSV-infektio. Lisäksi säännölliset sukupuolitautitarkastukset auttavat ehkäisemään tartuntoja.

Taulukko: HSV:n oireet ja hoito

Oireet Hoito
Rakkulat sukuelinten alueella Antiviraaliset lääkkeet
Kivulias virtsaaminen

HIV

HIV on virus, joka vaurioittaa kehon immuunijärjestelmää. Se voi tarttua suojaamattomassa seksissä, ja se leviää myös veren välityksellä esimerkiksi huumeiden käytön yhteydessä tai verensiirroissa. HIV-infektion varhaisvaiheessa ei välttämättä ole oireita, mutta ilman hoitoa infektio johtaa AIDS:iin.

HIV:n hoito

HIV-infektiota hoidetaan antiretroviraalisilla lääkkeillä. Hoidon tavoitteena on estää viruksen lisääntyminen ja siten hidastaa sairauden etenemistä. HIV-hoito on pitkäaikaista ja vaatii usein elinikäisen lääkehoidon.

HIV:n ehkäisy

HIV-tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia seksin aikana. Lisäksi kannattaa välttää neulojen ja ruiskujen jakamista huumeiden käytön yhteydessä sekä hakeutua verenluovutuksiin vain terveenä.

Taulukko: HIV:n oireet ja hoito

Oireet Hoito
Lievät flunssan kaltaiset oireet Antiretroviraaliset lääkkeet
Pitkittyneet imusolmukkeiden turvotukset

HPV (papilloomavirus)

HPV on virus, joka voi aiheuttaa sukuelinten syyliä ja joissain tapauksissa syövän. Useimmat HPV-tartunnat ovat kuitenkin oireettomia, eikä niiden kantaja tiedä sairastavansa infektiota.

HPV:n hoito

HPV-infektioon ei ole parantavaa hoitoa. Syyliä voidaan poistaa kirurgisesti tai kemiallisesti, mutta infektio voi jäädä kehoon ja aiheuttaa uusia syyliä myöhemmin. Joissain tapauksissa HPV-infektio voi johtaa syöpään, jolloin hoidoksi vaaditaan leikkaus, sädehoito tai kemoterapia.

HPV:n ehkäisy

HPV-tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia seksin aikana. Lisäksi HPV-rokotukset ovat tehokas tapa suojautua infektiolta. Rokote suojaa yleisimpiä HPV-tyyppejä vastaan, jotka voivat aiheuttaa syöpää.

Taulukko: HPV:n oireet ja hoito

Oireet Hoito
Sukuelinten syyliä Kirurginen poisto
Syövän oireet Leikkaus, sädehoito tai kemoterapia

Yhteenveto

Sukupuolitaudit voivat olla oireettomia pitkiäkin aikoja, mikä tekee niistä erityisen vaarallisia. Oireeton infektio voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten hedelmättömyyteen, kroonisiin kipuihin ja jopa kuolemaan. On tärkeää suojautua tartunnoilta käyttämällä kondomia seksin aikana ja hakeutumalla säännöllisiin sukupuolitautitarkastuksiin. Jos epäilee sukupuolitautitartuntaa tai on oireita, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *