Kuinka nopeasti reikä hampaassa etenee

Tervehdys! Jos etsit tietoa siitä, kuinka nopeasti reikä hampaassa etenee, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa käsittelemme kaikkea, mitä sinun tarvitsee tietää reikien etenemisestä hampaassa.

Kuinka nopeasti reikä hampaassa etenee
Kuinka nopeasti reikä hampaassa etenee

Mitä rei’än hammasssa tarkoittaa?

Reiän hampaassa aiheuttaa bakteerien muodostama happohyökkäys hammaskiilteen pinnalla. Tämä happohyökkäys syövyttää hammaskiillettä ja lopulta paljastaa dentiinin, joka on hampaiden herkkä ydin. Kun dentiini altistuu hampaiden ympärillä oleville tekijöille, kuten lämmölle, kylmyydelle tai makeisille, se voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta.

Miten reikä hampaassa etenee?

Reiän eteneminen hampaassa riippuu useista tekijöistä, kuten hampaiden harjaamisen laiminlyönnistä, ruokavalion sokeripitoisuudesta ja suun pH: sta. Mutta yleensä reikä etenee seuraavan kaavan mukaan:

  1. Alkuvaiheessa bakteerit tunkeutuvat hammaskiilteen pintakerroksiin.
  2. Bakteerit alkavat tuottaa happoa, joka syövyttää hammaskiillettä.
  3. Kun hammaskiille on kulunut tarpeeksi, bakteerit pääsevät dentiinin pintaan.
  4. Dentiini alkaa kulua ja hampaassa voi olla kipua tai herkkyyttä.

Reiän etenemisen nopeuteen vaikuttavat myös henkilön yleinen terveys, stressitaso ja elämäntapa.

Kuinka nopeasti reikä hampaassa etenee?

Reikä hampaassa voi edetä eri vauhdilla riippuen monista tekijöistä. Joillakin ihmisillä reikä voi edetä muutamassa kuukaudessa, kun taas toisilla se voi kestää vuosia. Joillakin henkilöillä reikä voi pysähtyä itsestään, kun taas toisilla se voi edetä nopeasti.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hampaiden harjaaminen vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, säännölliset hammaslääkärin käynnit ja terveellinen ruokavalio voivat auttaa hidastamaan reikien etenemistä hampaissa.

Kuinka estää reiän eteneminen hampaassa?

Paras tapa estää reikien eteneminen hampaissa on hyvä suuhygienia. Tämä sisältää:

  • Hampaiden harjaaminen vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla.
  • Hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla tai -tikuilla kerran päivässä.
  • Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ja ammattimaiset puhdistukset.
  • Välttää liiallista sokeripitoista ruokaa ja juomia.
  • Pitää suun pH tasapainossa.

Jos sinulla on reikä hampaassa, ainoa tapa pysäyttää sen eteneminen on käydä hammaslääkärillä. Hammaslääkäri voi paikata hampaan ennen kuin reikä aiheuttaa lisää vaurioita.

Johtopäätös

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään, kuinka nopeasti reikä hampaassa voi edetä ja miten estää sen etenemistä. Muista, että paras tapa pitää hampaat terveinä on hyvä suuhygienia ja säännölliset hammaslääkärin käynnit. Muista puhdistaa hampaasi vähintään kahdesti päivässä, käyttää fluorihammastahnaa ja välttää liiallista sokeripitoista ruokaa. Jos sinulla on reikä hampaassa, älä viivyttele hammaslääkärin käynnin kanssa.

Kiitos lukemisesta ja pidä huolta hampaistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *