Kuolevan kissan käytös

Kun lemmikkikissamme ikääntyy tai sairastuu, on tärkeää tarkkailla sen käyttäytymistä. Tämä koskee erityisesti silloin, kun kissa on sairaana ja elämän loppumetreillä. Kuolevan kissan käytös voi olla hyvin erilaista kuin terveen kissan käytös. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun kissa on sairas ja kuoleman kynnyksellä.

Kuolevan kissan käytös
Kuolevan kissan käytös

 

Oireet kuolevan kissan käytöksessä

Kissan käyttäytyminen voi muuttua dramaattisesti, kun se on sairas ja lähellä kuolemaa. Alla olevat merkit voivat auttaa tunnistamaan, että kissa voi olla kuoleman kielissä:

1. Syömättömyys tai ruokahalun vähentyminen

Jos huomaat, että kissasi ei ole syönyt tai juonut pitkään aikaan, se voi olla merkki siitä, että kissa on sairas ja lähellä kuolemaa. Kissan ruokahalun vähentymistä voi myös havaita, jos kissa syö vain osan normaalista ruokamäärästään tai jos se vaikuttaa olevan hidas ja haluton syömään.

2. Väsymys ja uneliaisuus

On normaalia, että kissamme nukkuvat paljon päivän aikana. Kun kissa on sairas ja lähellä kuolemaa sen unen tarve voi kuitenkin lisääntyä entisestään. Jos huomaat, että kissasi ei ole yhtä aktiivinen kuin ennen tai jos se vain nukkuu koko päivän, se voi olla merkki siitä, että kissa on sairas.

3. Vetäytyminen sosiaalisista tilanteista

Jos kissasi alkaa vetäytyä perheenjäsentensä seurasta tai muusta lemmikistä, se voi olla merkki siitä, että kissa on sairas ja lähellä kuolemaa. Kuolevan kissan käytös voi olla erittäin passiivista ja kissa voi haluta viettää yhä enemmän aikaa yksin.

4. Kipu ja kärsimys

Kissan kipua voi olla vaikea havaita, koska kissat ovat mestareita peittämään kipunsa. Jos kissasi vaikuttaa kärsivältä tai on herkkä kosketukselle, se voi olla merkki siitä, että kissa on sairas ja lähellä kuolemaa. Joskus kissan kivunlievitys voidaan järjestää eläinlääkärin avulla, mutta joskus ainoa ratkaisu on kissan kärsimys lopettaa.

Hoito kuolevan kissan käyttäytymiselle

Kissan hoito ja huolenpito ei lopu, vaikka se olisi sairas ja lähellä kuolemaa. Voit silti tehdä monia asioita auttaaksesi kissaasi viimeisinä päivinään.

1. Pidä kissa mukavassa ympäristössä

Kissan on hyvä olla mukavassa ympäristössä sen viimeisinä päivinä. Voit esimerkiksi pehmustaa kissan nukkumapaikan pehmeillä tyynyillä tai antaa kissan nukkua kylpyhuoneessa, jossa se on rauhallisemmassa ympäristössä.

2. Tarjoa kissalle paljon huomiota ja rakkautta

Vaikka kissamme käyttäytyminen saattaa muuttua dramaattisesti sen sairastuessa, se tarvitsee edelleen paljon rakkautta ja huomiota. Puhu ja rapsuta kissaasi hellästi ja anna sille tietää, että se on rakastettu. Tarjoa lemmikillesi myös mahdollisuus tulla luoksesi silloin, kun se tarvitsee turvaa.

3. Varmista, että kissalla on riittävästi vettä

Kun kissa ei syö normaalisti, sen on erityisen tärkeää saada juoda riittävästi vettä. Varmista, että kissan juomakuppi on täytetty aina tuoreella vedellä ja pyydä tarvittaessa eläinlääkäriltä lisäohjeita nesteytyksestä.

4. Pidä huoli hygieniasta

Kissan hoitoon kuuluu myös sen hygieniasta huolehtiminen. Pesetä kissasi tarvittaessa ja siivoa kissan vessa useammin kuin tavallisesti, jotta kissa pysyy puhtaana ja mukavassa ympäristössä viimeisinä päivinään.

Johtopäätös

Kun kissamme ikääntyy tai sairastuu, sen käyttäytyminen voi muuttua dramaattisesti. Kuolevan kissan käytös voi ilmentää monia oireita, kuten syömättömyyttä, väsymystä ja vetäytymistä sosiaalisista tilanteista. On tärkeää tarkkailla kissan käytöstä ja varmistaa, että kissa viettää viimeiset päivänsä mukavassa ja turvallisessa ympäristössä. Pidä kissaa lähelläsi, tarjoa sille paljon rakkautta ja huomiota sekä varmista, että sen perushygienia on kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *