Kuumeeton keuhkokuume oireet: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kuumeeton keuhkokuume on yksi tärkeimmistä keuhkokuumeen tyypeistä, joka esiintyy ilman kuumeen oireita. Tämä tauti saattaa olla hankala diagnosoida, koska potilaat voivat olla oireettomia tai heillä voi olla vain vähäisiä oireita. Tässä artikkelissa käsitellään kaikkea, mitä sinun tarvitsee tietää tästä taudista.

Kuumeeton keuhkokuume oireet
Kuumeeton keuhkokuume oireet

Kuumeeton keuhkokuume: Miten se eroaa kuumeisesta keuhkokuumeesta?

Kuumeeton keuhkokuume on keuhkokuumeen muoto, joka ei aiheuta ennalta määrättyjä kuumeen oireita. Tämän takia sitä onkin vaikea diagnosoida, koska ilman kuumeen esiintymistä potilaat voivat pitää itseään terveinä. Tässä osiossa käsittelemme kuumeettoman keuhkokuumeen eroja kuumeiseen keuhkokuumeeseen.

Oireiden eroavaisuudet

Kuumeeton keuhkokuume eroaa kuumeisesta keuhkokuumeesta siinä, että potilailla ei ole kuumetta eikä muita kuumeen oireita, kuten vilunväristyksiä tai hikoilua. Sen sijaan oireina voi esiintyä kroonista yskää, väsymystä, hengenahdistusta ja rintakipua.

Diagnoosin tekeminen

Kuumeettoman keuhkokuumeen diagnoosiin voi liittyä haasteita, koska potilailla ei ole yleisiä kuumeen oireita. Tämän takia diagnoosin tekemiseen tarvitaan muita menetelmiä, kuten verikokeita, röntgenkuvauksia tai keuhkoputken tähystystä. Nämä testit ovat välttämättömiä, jotta lääkäri voi tehdä oikean diagnoosin ja aloittaa hoidon mahdollisimman pian.

Hoitomuodot

Kuumeeton keuhkokuume voidaan hoitaa antibiooteilla tai muilla lääkkeillä, jotka auttavat tappamaan bakteereja tai muita taudinaiheuttajia. Lisäksi potilaat voivat käyttää bronkodilataattoreita, jotka auttavat avaamaan keuhkoputkia ja helpottamaan hengitystä. Fysioterapia ja hengitysharjoitukset voivat myös auttaa palauttamaan keuhkojen toiminnan.

Kuumeeton keuhkokuume: Syyt ja riskitekijät

Kuumeeton keuhkokuume johtuu pääasiassa samasta syystä kuin kuumeinen keuhkokuume: bakteeri- tai virustulehduksesta, joka aiheuttaa keuhkokudokseen tulehdusreaktion. Tämän takia suurin osa kuumeettoman keuhkokuumeen riskitekijöistä on samanlaisia kuin kuumeisella keuhkokuumeella.

Riskiryhmät

Kuumeeton keuhkokuume voi vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin. Kuitenkin jotkut ryhmät ovat alttiimpia infektiolle kuin toiset. Näitä ryhmiä ovat:

 • Ikääntyneet henkilöt
 • Vastasyntyneet ja alle 2-vuotiaat lapset
 • Kroonisia sairauksia sairastavat henkilöt, kuten diabetes, keuhkoahtaumatauti tai sydänsairaudet
 • Henkilät, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, kuten HIV-potilaat tai kemoterapiaa saavat henkilöt

Syyt

Kuumeeton keuhkokuume voi johtua erilaisista syistä, mutta yleisimpiä syitä ovat bakteeri- tai virustulehdukset. Tämän lisäksi muita syitä voivat olla:

 • Homepöly
 • Hengitysteiden ärsytys
 • Tupakointi
 • Eläinten pöly ja karvat
 • Kemikaalit ja ilmansaasteet
 • Allergiat

Kuumeettoman keuhkokuumeen hoito: Mitä sinun pitäisi tietää?

Kuumeettoman keuhkokuumeen hoidon tavoitteena on poistaa taudinaiheuttaja ja lievittää potilaan oireita. Hoitoon kuuluu usein antibioottien käyttö, mutta myös muita lääkkeitä ja hoitomuotoja voidaan käyttää.

Kuumeeton keuhkokuume oireet

Antibiootit

Antibiootteja käytetään yleisesti kuumeettoman keuhkokuumeen hoidossa, jos tauti johtuu bakteeritulehduksesta. Antibiootit toimivat tappamalla bakteereja keuhkoputkissa ja auttavat estämään tulehdusprosessia. On tärkeää käyttää lääkärin määräämiä antibiootteja täsmällisesti ja loppuun asti, vaikka oireet olisivatkin jo helpottaneet.

Muut lääkkeet

Lisäksi muihin lääkkeisiin kuuluu särkylääkkeet ja yskänlääkkeet. Nämä lääkkeet auttavat lievittämään potilaan oireita, kuten kipua ja yskää. Yskänlääkkeet voivat myös auttaa irrottamaan limaa keuhkoputkista ja auttavat potilasta hengittämään paremmin.

Hengitysharjoitukset

Fysioterapia ja hengitysharjoitukset ovat myös tärkeä hoitomuoto kuumeettomassa keuhkokuumeessa, koska ne voivat auttaa vahvistamaan keuhkoja ja parantamaan hengitystoimintaa. Lääkäri tai fysioterapeutti voi ohjata potilasta erilaisiin harjoituksiin, jotta potilas voi oppia ottamaan syviä hengityksiä ja rentoutumaan hengityksen aikana.

Kuumeeton keuhkokuume: Ennaltaehkäisy ja hoito kotona

Kuumeettoman keuhkokuumeen ehkäisyssä on tärkeää välttää altistumista taudinaiheuttajille. Tämän lisäksi on suositeltavaa noudattaa terveellistä elämäntapaa ja huolehtia hygieniasta.

Suojautuminen

Kun altistuminen taudinaiheuttajille on välttämätöntä, esimerkiksi matkustettaessa tai työskennellessä ihmisten kanssa, on tärkeää käyttää suojavarusteita, kuten hengityssuojaimia tai suojakäsineitä. Näiden varusteiden käyttö voi estää hengitystieinfektioiden tarttumisen.

Terveellinen elämäntapa

Terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja liikunta ovat tärkeitä tekijöitä keuhkojen terveydelle. Nämä tekijät auttavat myös vahvistamaan immuunijärjestelmää, joka taas auttaa ehkäisemään infektioita.

Hygienia

Hygienian ylläpitäminen on myös tärkeää kuumeettoman keuhkokuumeenennaltaehkäisyssä. Käsihygienia on erityisen tärkeää, sillä bakteerit ja virukset leviävät helposti kosketuksen kautta. On suositeltavaa pestä kädet usein saippualla ja vedellä tai käyttää käsidesiä, mikäli vettä ei ole saatavilla.

Lopuksi

Kuumeettoman keuhkokuumeen diagnosointi voi olla haastavaa, mutta varhainen havaitseminen ja hoito ovat tärkeitä taudin komplikaatioiden ehkäisemiseksi. Potilaiden on tärkeää seurata terveydentilaansa ja hakeutua heti lääkärin hoitoon, jos heillä on hengitysvaikeuksia tai muita oireita.

Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden noudattaminen, kuten hyvä hygienia ja terveellinen elämäntapa, voivat auttaa vähentämään riskiä sairastua kuumeettomaan keuhkokuumeeseen. Mikäli epäilet saaneesi taudin, ota yhteyttä lääkäriisi mahdollisimman pian.

Viitelähde:

 • https://www.verywellhealth.com/can-you-have-pneumonia-without-a-fever-5179257
 • https://www.healthline.com/health/pneumonia/can-you-have-pneumonia-without-a-fever
 • https://www.uclahealth.org/news/many-with-walking-pneumonia-dont-realize-theyre-sick

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *