Kynsivallin tulehdus on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa kipua, punoitusta ja turvotusta kynnen ympärillä. Tulehdus voi johtua bakteeri-, virus- tai sienitartunnasta. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa kattava tietopaketti kynsivallin tulehduksen hoidosta.

Sisällys
Bakteeri-infektiot
Bakteeri-infektiot ovat yleisin kynsivallin tulehduksen aiheuttaja. Bakteeri-infektion oireita ovat kipeä, punainen ja turvonnut kynnenympärys, märkävuotoa kynnen alta sekä kuume. Bakteeri-infektioiden hoitoon käytetään yleensä antibiootteja. Antibioottikuuri kestää yleensä 7-10 päivää.
Antibiootit kynsivallin tulehduksen hoidossa
Antibiooteilla hoidettaessa on tärkeää, että lääke otetaan ohjeiden mukaisesti loppuun asti, vaikka oireet olisivatkin jo hävinneet. Tämä estää bakteerin uudelleen leviämisen ja mahdollisten komplikaatioiden syntymisen. Antibioottikuurin aikana kannattaa välttää alkoholin käyttöä, sillä se heikentää lääkkeen tehoa.
Virusinfektiot
Virusinfektiot ovat toiseksi yleisin kynsivallin tulehduksen aiheuttaja. Virusinfektion oireita ovat kipeä, punainen ja turvonnut kynnenympärys sekä rakkuloita kynnen ympärillä. Virusinfektiot paranevat yleensä itsestään ajan myötä. Hoitoon kuuluu yleensä kynnen ympärillä olevan alueen puhdistaminen ja kuivana pitäminen.
Viruslääkkeet kynsivallin tulehduksen hoidossa
Jos virusinfektio aiheuttaa voimakasta kipua tai muita hankalia oireita, lääkäri voi määrätä viruslääkkeitä. Viruslääkkeet auttavat lyhentämään infektion kestoa ja lievittämään oireita.
Sienitartunnat
Sienitartunnat ovat harvinaisempi kynsivallin tulehduksen aiheuttaja. Sienitartunnan oireita ovat kynnen värjäytyminen, kynnen paksuuntuminen ja kynnen murentuminen. Sienitartuntojen hoitoon käytetään sienilääkkeitä. Sienilääkekuuri kestää yleensä useita kuukausia.
Sienilääkkeet kynsivallin tulehduksen hoidossa
Sienilääkkeitä on saatavilla sekä paikallisesti käytettäväksi että suun kautta otettavana tabletteina. Tablettimuotoisissa sienilääkkeissä on kuitenkin enemmän haittavaikutuksia kuin paikallisesti käytettävissä lääkkeissä. Sienilääkekuurin aikana kannattaa välttää alkoholin käyttöä, sillä se heikentää lääkkeen tehoa.
Kotihoito
Kynsivallin tulehduksen kotihoitoon kuuluu kynnen ympärillä olevan alueen puhdistaminen miedolla saippualla ja vedellä, kynnen ympärillä olevan alueen pitäminen kuivana, kipeän alueen peittäminen siteellä sekä kipulääkkeiden ottaminen.
Kipulääkkeet kyns ivallin tulehduksen hoidossa
Kipulääkkeiden ottaminen auttaa lievittämään kivuliaita oireita, kuten turvotusta ja punoitusta. Monet kipulääkkeet ovat saatavilla ilman reseptiä apteekista.
Milloin lääkäriin?
Jos kynsivallin tulehdus ei parane kotihoidolla, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri voi määrätä antibiootteja, viruslääkkeitä tai sienilääkkeitä. Lisäksi lääkäri voi tarvittaessa avata märkäpaiseen tai poistaa vaurioituneen kynnen.
Ehkäisy
Kynsivallin tulehduksen ehkäisyyn kuuluu kynsien pitäminen lyhyinä ja siisteinä, kynsien välisen alueen puhdistaminen päivittäin, kosteiden käsien kuivaminen huolellisesti, käsineiden käyttö likaisten töiden yhteydessä sekä jalkineiden vaihtaminen päivittäin.
On tärkeää muistaa, että hyvä käsihygienia on paras tapa ehkäistä kynsivallin tulehduksia. Kynsivallin tulehduksen hoitoon löytyy useita eri vaihtoehtoja, joista lääkäri osaa valita sopivan hoitomuodon. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia käsihygieniasta ja pyrkiä ehkäisemään tulehduksia mahdollisimman tehokkaasti.
Johtopäätös
Kynsivallin tulehdus on yleinen vaiva, mutta sen hoitoon löytyy useita eri vaihtoehtoja. Bakteeri-infektioihin käytetään yleensä antibiootteja, virusinfektiot paranevat yleensä itsestään ajan myötä ja sienitartuntojen hoitoon käytetään sienilääkkeitä. Kotihoitoon kuuluu kynnen ympärillä olevan alueen puhdistaminen, pitäminen kuivana sekä kipulääkkeiden ottaminen. Jos kotihoito ei auta, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Kynsivallin tulehduksen ehkäisyyn kuuluu hyvä käsihygienia sekä kynsien pitäminen lyhyinä ja siisteinä.
ASIAAN LIITTYVÄ SISÄLTÖ