Leukaluu kipeä korvan alta: Yleisiä syitä

Korvan alta tuntuva leukaluu kipu voi johtua monista eri syistä, ja sen syyn selvittäminen vaatii usein ammattilaisen apua.

Leukas Luu kipeä korvan alttari
Leukas Luu kipeä korvan alttari

Leukakipu on yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri syistä. Yksi leukakivun muoto on kipu korvan alta leuan alueella. Tämä vaiva voi olla hyvin epämiellyttävä ja haitata arjen toimintoja. Tässä artikkelissa käsitellään leukaluun kipua korvan alta ja sen yleisimpiä syitä ja hoitokeinoja.

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)

Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat yleisiä leukakivun aiheuttajia. TMD-oireet voivat olla moninaisia, mutta niihin kuuluvat usein leukanivelen kipu ja naksuminen, leukojen jäykkyys ja suuaukeaman rajoittuminen. TMD-oireet voivat myös säteillä korviin, ohimoille ja kasvoihin.

TMD:n tarkkaa syytä ei aina tiedetä, mutta sen syntyyn vaikuttavat usein useat eri tekijät, kuten purentavirheet, lihasjännitys, stressi, nivelrikko ja vammat. TMD:n hoitoon voidaan käyttää esimerkiksi kipulääkkeitä, lihasrelaksantteja, suukappaa ja fysioterapiaa.

Korvatulehdus

Korvatulehdus voi myös aiheuttaa kipua leukaluuhun. Korvatulehduksia esiintyy erityisesti lapsilla, mutta niitä voi esiintyä myös aikuisilla. Korvatulehduksen oireita ovat yleensä korvakipu, kuume, vuotava korva ja yleistilan heikkeneminen.

Korvatulehduksen hoitoon käytetään antibiootteja. Jos korvatulehdus on vakava tai toistuva on suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon.

Sinuiitti

Sinuiitti on poskionteloiden tulehdus, joka voi myös aiheuttaa kipua leukaluuhun. Sinuiitin oireita ovat yleensä poskipäiden kipu ja paineen tunne, nenätukoisuus, nuha ja kuume.

Sinuiitin hoitoon käytetään usein nenäsuihkeita tai nenätippoja, mutta joskus tarvitaan myös antibioottihoitoa tai leikkaushoitoa.

Muita syitä leukakipuun

Leukanivelen artroosi, kasvojen vammat, nivelreuma, fibromyalgia, temporaaliarteriitti, trigeminusneuralgia, hammasongelmat ja tumorit voivat myös aiheuttaa leukakipua.

Leukakivun hoito vaihtelee syyn mukaan. Jos kyseessä on esimerkiksi kasvojen vamma, voi tarvita kirurgista hoitoa. Fibromyalgiaa hoidetaan yleensä lääkkeillä ja fysioterapialla. Hammasongelmat voidaan hoitaa hammaslääkärin toimesta.

Itsehoito leukakipuun

Jos leukakipu on lievä, voit kokeilla seuraavia itsehoitokeinoja:

  • Ota särkylääkettä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia.
  • Käytä kylmää haudetta leukaluulla.
  • Vältä leukanivelen ylikuormitusta, esimerkiksi purukumia purukumia ja kovan ruoan syömistä.
  • Hiero varovasti leuan lihaksia.
  • Harjoittele rentoutustekniikoita, kuten joogaa tai meditaatiota.

Milloin lääkäriin?

Jos leukakipusi on voimakasta, kestävää tai siihen liittyy muita oireita, kuten kuum etta, korvavuotoa tai suuaukeaman rajoittumista, on tärkeää hakeutua lääkäriin. Lääkäri selvittää leukakivun syyn ja määrää tarvittaessa hoitoa.

Leukakivun oikea-aikainen hoito on tärkeää, jotta sen ei anneta kehittyä vakavammaksi vaivaksi. Jos epäilet leukakivun johtuvan jostain vakavammasta, kuten kasvojen vammasta tai syövästä, on erityisen tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.

Yhteenvetona voidaan todeta, että leukaluu kipeä korvan alta voi johtua useista eri syistä, kuten purentaelimistön toimintahäiriöistä, korvatulehduksesta, sinuiitista ja muista sairauksista tai vammoista. Leukakivun hoito riippuu sen syystä, ja siksi on tärkeää selvittää kivun aiheuttaja lääkärin avulla.

Viitelähde:

  • https://www.healthline.com/health/jaw-pain
  • https://www.webmd.com/oral-health/why-your-jaw-hurts
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317184
  • https://www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/jaw-pain

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *