Lihasperäinen rintakipu oireet, pistävä kipu rinnassa syvään hengittäessä

Rintakipu on yleinen syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Useimmat rintakivut ovat lihaksellisia eikä niitä tarvitse pelätä, mutta sydänperäisten kipujen erottaminen on tärkeää, sillä ne voivat olla hengenvaarallisia. Tämä artikkeli käsittelee lihasperäisen rintakivun oireita, aiheuttajia ja hoitoa.

Lihasperäinen rintakipu oireet
Lihasperäinen rintakipu oireet

Lihasperäisen rintakivun oireet

Lihasperäisen rintakivun oireet voivat vaihdella sen mukaan, mikä aiheuttaa kivun. Yleensä lihasperäinen rintakipu on paikallista, terävää tai jomottavaa. Se voi pahentua ylävartalon liikkeissä, kuten syvään hengittäessä, aivastaessa tai yskiessä. Kipua voi myös tuntua lievästi aristavalta, kun kipualueesta painaa. Lihasperäiseen rintakipuun voi liittyä muitakin oireita, kuten niskakipua, olkakipua, selkäkipua, päänsärkyä, huimausta ja hengenahdistusta.

Paikallisuus

Lihasperäinen rintakipu on tyypillisesti paikallista. Kipu tuntuu vain tietyssä kohdassa rintakehää. Kipu voi olla voimakasta tai lievää, mutta se sijaitsee aina samassa paikassa.

Jomottava tai terävä kipu

Lihasperäinen rintakipu voi olla joko jomottavaa tai terävää. Terävä kipu voi tuntua pistävänä tai viiltävänä, kun taas jomottava kipu on yleensä syvempää ja tylsempää.

Pahenee ylävartalon liikkeissä

Lihasperäinen rintakipu pahenee usein ylävartalon liikkeissä, kuten syvään hengittäessä, aivastaessa tai yskiessä. Liikkeen aikana lihakset aktivoituvat ja aiheuttavat kipua.

Lievä aristus

Kipualueesta painaminen voi aiheuttaa lievää aristusta tai kipua. Tämä johtuu siitä, että kipualueella olevat lihakset ovat herkkiä paineelle.

Lihasperäisen rintakivun aiheuttajat

Lihasperäinen rintakipu voi johtua monista eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat lihasvammat, lihasten ylikuormitus, lihasjännitys, Tietzen oireyhtymä, kostokondriitti ja fibromyalgia.

Lihasvammat

Lihasvammat, kuten kylkiluiden murtumat tai lihasrevähtymät, voivat aiheuttaa lihasperäistä rintakipua. Kipu voi tuntua äkillisenä ja terävänä tai jomottavana ja pitkäaikaisena.

Lihasten ylikuormitus

Lihasten ylikuormitus, esimerkiksi fyysisen rasituksen tai huonon työergonomian seurauksena, voi aiheuttaa rintakipua. Ylikuormitus voi johtaa lihaskireyteen ja -jännitykseen, mikä puolestaan ​​voi aiheuttaa kipua.

Lihasjännitys

Lihasjännitys voi johtua fyysisestä tai psyykkisestä stressistä. Stressi voi aiheuttaa lihasten kireyttä ja jännitystä, mikävoi johtaa rintakivun tunteeseen. Lihasjännitys voi olla myös pitkäaikaista, mikä saattaa aiheuttaa jatkuvaa tai toistuvaa rintakipua.

Tietzen oireyhtymä

Tietzen oireyhtymä on kylkiluiden rustoliitosten tulehdussairaus, joka aiheuttaa paikallista kipua rintakehässä. Se voi johtua traumaattisesta vammasta tai tulehduksesta. Kipu voi olla terävää tai jomottavaa ja pahentua ylävartalon liikkeissä.

Kostokondriitti

Kostokondriitti on nuorilla esiintyvä kylkiluiden rustoliitosten tulehdussairaus, joka voi aiheuttaa rintakipua. Kipu voi olla joko terävää tai jomottavaa ja se sijaitsee yleensä kylkiluiden rustoliitosalueella. Kostokondriitti voi myös aiheuttaa kipua hengityksen aikana.

Fibromyalgia

Fibromyalgia on krooninen kipusairaus, joka aiheuttaa kipua ja arkuutta eri puolilla kehoa, myös rintakehässä. Sairauden syitä ei täysin tunneta, mutta fibromyalgiapotilailla on yleensä lihaskireyttä ja -jännitystä, jotka voivat aiheuttaa rintakipua.

Pistävä kipu rinnassa syvään hengittäessä

Pistävä kipu rinnassa syvään hengittäessä on yleinen oire, joka voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta henkilölle, joka sitä kokee. Tämä kipu voi tuntua pistävältä, kiristyvältä tai polttavalta ja se esiintyy usein syvään hengittäessä.

Pistävä kipu rinnassa syvään hengittäessä
Pistävä kipu rinnassa syvään hengittäessä

Pistävä kipu rinnassa voi johtua monista eri syistä, kuten lihaskivuista, stressistä, keuhkoputkentulehduksesta, keuhkosyövästä tai jopa sydänsairaudesta. On tärkeää selvittää syy tähän oireeseen, sillä se voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta.

Yksi mahdollinen syy pistävälle kivulle rinnassa on lihaskireys. Istuminen pitkiä aikoja tai yksipuolinen fyysinen rasitus voivat aiheuttaa kireyttä rintalihaksiin, mikä saattaa johtaa kipuun syvään hengitettäessä. Stressi ja ahdistus voivat myös aiheuttaa lihasjännitystä ja siten pahentaa oireita.

Toinen mahdollinen syy on keuhkoputkentulehdus, joka aiheuttaa limakalvon turvotusta ja tulehdusta hengitysteissä. Tämä voi aiheuttaa kipua syvään hengitettäessä, sillä tulehtuneet hengitystiet voivat reagoida ärsykkeisiin kuten kylmään ilmaan tai pölyyn.

Keuhkosyöpä voi myös aiheuttaa pistävää kipua rinnassa syvään hengittäessä. Tämä johtuu siitä, että kasvain voi painaa keuhkoja ja estää niiden normaalin toiminnan. Lisäksi syöpäsolujen leviäminen voi aiheuttaa kipua ja kiristystä rinta-alueella.

Mahdollisesti vakavin syy pistävään kipuun rinnassa on sydänsairaus, kuten sepelvaltimotauti tai sydäninfarkti. Nämä tilanteet vaativat välitöntä hoitoa ja oireiden huomioiminen on erittäin tärkeää. Sepelvaltimotaudissa verenkierto sydämeen häiriintyy ja tämä voi aiheuttaa kipua rinnassa sekä hengenahdistusta. Sydäninfarktissa taas jokin sepelvaltimoista tukkeutuu kokonaan ja osa sydänlihaksesta vaurioituu, mikä voi ilmetä voimakkaana rintakipuna.

Lihasperäisen rintakivun hoito

Lihasperäisen rintakivun hoito riippuu kivun syystä. Jos kyseessä on lihasvamma tai revähdys, hoito voi sisältää lepoa ja kipulääkkeitä. Lihasten ylikuormitukseen liittyvä rintakipu voidaan ehkäistä ergonomisilla työpaikkaratkaisuilla ja asianmukaisella lihashuollolla. Stressin aiheuttama lihasjännitys vaatii yleensä stressinhallintakeinoja, kuten mindfulnessia tai joogaa.

Tietzen oireyhtymän ja kostokondriitin hoitoon käytetään yleensä tulehduskipulääkkeitä ja rustoliitosalueen hierontaa. Fibromyalgiaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta kipua ja muita oireita voidaan lievittää lääkkeillä ja fysioterapialla.

On tärkeää muistaa, että lihasperäinen rintakipu ei ole hengenvaarallista, mutta jos epäilet sydänperäistä rintakipua, on tärkeää hakeutua välittömästi terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi.

Yhteenveto

Lihasperäinen rintakipu on yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri syistä, kuten lihasvammoista, lihasten ylikuormituksesta, lihasjännityksestä, Tietzen oireyhtymästä, kostokondriitista ja fibromyalgiasta. Hoito riippuu kivun syystä, mutta usein se sisältää lepoa, kipulääkkeitä ja ergonomisia ratkaisuja. On tärkeää erottaa lihasperäinen rintakipu sydänperäisestä rintakivusta, joka voi olla hengenvaarallinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *