Maa-artisokka terveysvaikutus

Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on monivuotinen kasvilaji, joka tunnetaan usein myös nimellä topinamburi. Se on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta, mutta nykyään sitä viljellään laajalti eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Suomessa. Maa-artisokka on ravinteikas ja sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja kuitua. Kasvin terveysvaikutukset ovatkin moninaiset ja sen käyttöä kannattaa harkita osana terveellistä ruokavaliota.

Maa-artisokka terveysvaikutus
Maa-artisokka terveysvaikutus

Maa-artisokan sisältämät vitamiinit ja mineraalit

Maa-artisokka sisältää runsaasti C-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia. Näillä kaikilla aineilla on tärkeä rooli sydämen ja verisuonten toiminnan kannalta. C-vitamiini vahvistaa verisuonia ja auttaa estämään verisuonten tukkeutumista. Magnesium ja kalium auttavat ylläpitämään normaalia verenpainetta. Lisäksi maa-artisokka sisältää muitakin tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, kuten B6-vitamiinia, rautaa ja fosforia.

Maa-artisokan prebiootti inuliini

Maa-artisokka sisältää runsaasti prebioottia nimeltä inuliini. Prebiootit ovat ravintokuituja, jotka stimuloivat suoliston hyödyllisten bakteerien kasvua ja monimuotoisuutta. Inuliinin on tutkittu auttavan painonhallinnassa, sillä se antaa kylläisyyden tunnetta ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Lisäksi inuliini voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa suojaamaan elimistöä tulehduksilta.

Maa-artisokan fytokemikaalit

Maa-artisokka sisältää myös erilaisia fytokemikaaleja eli kasviravinteita, joilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Cynarin on yksi maa-artisokan tärkeimmistä fytokemikaaleista, joka auttaa stimuloimaan sapen tuotantoa ja parantamaan rasvan sulamista. Silymariini on toinen tärkeä fytokemikaali, joka suojaa maksaa vaurioilta. Molemmat aineet auttavat myös pitämään veren kolesterolitason kurissa.

Maa-artisokan vaikutukset ruoansulatuskanavan terveyteen

Maa-artisokan sisältämät fytokemikaalit ja prebiootit voivat auttaa lievittämään erilaisia vatsan ja suoliston oireita, kuten turvotusta, ummetusta ja ripulia. Kasvin sisältämät polyfenolit auttavat sitomaan sappihappoja ja estävät niiden imeytymistä verenkiertoon. Tämä puolestaan voi auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.

Maa-artisokan hyödyt ihon terveydelle

Maa-artisokka sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan ihoa ikääntymisen ja ympäristön haitallisten vaikutusten aiheuttamilta vaurioilta. Kasvin käytön onkin havaittu auttavan monien eri ihosairauksien hoidossa, kuten aknen ja psoriasiksen.

Miten käyttää maa-artisokkaa ruoanlaitossa?

Maa-artisokka on monipuolinen ruoka-aine, jota voi käyttää monenlaisissa ruokalajeissa. Se sopii hyvin esimerkiksi keittoihin, paahtopaistien lisukkeeksi tai vaikkapa gratiinin ainesosaksi.

Kasvi sisältää kuitenkin inuliinia, joka voi aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsan turvotusta liiallisesti nautittuna. Kannattaakin aloittaa maa-artisokan syöminen pieninä annoksina ja lisätä määrää vähitellen elimistön tottuessa.

Kaiken kaikkiaan maa-artisokka on erinomainen valinta terveellisen ruokavalion tueksi. Kasvin ravinteikkuus ja monipuoliset terveysvaikutukset tekevät siitä arvokkaan lisän niin arkiruoanlaittoon kuin erilaisiin terveysdieetteihin. Jos et ole vielä tutustunut tähän ihanaan kasvislajikkeeseen, kannattaa se ehdottomasti ottaa osaksi omaa ruokavaliota.

Päätelmä: Maa-artisokka tarjoaa runsaasti terveyshyötyjä

Maa-artisokka on ravinnerikas kasvis, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Se auttaa parantamaan sydämen ja verisuonten toimintaa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja pitää vatsan ja suoliston oireet kurissa. Lisäksi se sopii erinomaisesti painonhallinnan tueksi ja auttaa suojaamaan ihoa ikääntymiseltä ja ympäristön haitallisilta vaikutuksilta.

Maa-artisokka on helppo lisätä osaksi omaa ruokavaliota ja sitä voi käyttää monenlaisissa ruoissa. Tämä monipuolinen kasvi tarjoaa runsaasti terveyshyötyjä ja onkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen ruoka-aine.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *