Matala Verenpaine Oireet

Onko sinulla matala verenpaine? Eikö olekin ärsyttävää, kun huimaa ja tunnet oloasi heikoksi? Ei hätää, kardiologi Sinikka Pohjola-Sintosen mukaan matala verenpaine ei yleensä ole vaarallista, mutta se voi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Lue lisää ja selvitä, miten voit hallita matalaa verenpainetta.

Matalan verenpaineen vaihtelut

Vaikka verenpainetaso vaihtelee päivän mittaan, matala verenpaine voi aiheuttaa ongelmia, erityisesti ikääntyneillä tai verisuonisairauksista kärsivillä henkilöillä. Verenpaine voi nousta stressin tai kivun seurauksena ja laskea sen helpottuessa. Myös vuorokausirytmi vaikuttaa verenpaineeseen, ja yöllä verenpaine on yleensä matalampi kuin päivällä.

Matalan verenpaineen oireet

Matala verenpaine voi aiheuttaa huimausta, heikotusta ja väsymystä. Seisomaan noustessa silmät voivat sumentua ja pyörtymisen riski kasvaa. Ikääntyneillä ja verisuonisairauksista kärsivillä henkilöillä matala verenpaine voi haitata verenkiertoa ja ilmetä esimerkiksi sekavuutena tai munuaisten toimintahäiriönä.

Vaikka matala verenpaine voi tuoda ikäviä oireita, se voi myös olla hyödyksi, sillä se vähentää valtimotaudin riskiä. Matala verenpaine saattaa myös periytyä suvussa ja monissa geenialueissa liittyy sen säätelyyn.

Miten hallita matalaa verenpainetta?

Jos haluat laskea verenpainettasi, painonhallinta voi olla avainasemassa. Pienikin painonlasku voi näkyä verenpaineessa. Salmiakki voi olla hyödyllinen ensiapu matalan verenpaineen oireisiin. Nestetasapainosta huolehtiminen on myös tärkeää, varsinkin iäkkäillä. Suolan käytön vähentäminen voi auttaa joitakin ihmisiä alentamaan verenpainetta.

Testaa verenpaineesi

Jos epäilet, että pystyyn noustessa verenpaineesi laskee ja aiheuttaa huimausta, voit selvittää asian kotiverenpainemittarilla. Mittaa verenpaine istuessa ja sen jälkeen nousta seisomaan ja odota hetki ennen uuden mittauksen tekemistä. Jos verenpaine laskee yli 20 elohopeamillimetriä, huimaus johtuu verenpaineen laskusta.

Muista terveelliset elämäntavat

Huomioi myös alkoholin käyttö, sillä se voi laskea verenpainetta. Vältä juomista tyhjään mahaan ja noudata kohtuullisuutta. Noustaessasi seisomaan, tee se rauhallisesti ja varovaisesti.

Yleensä terveenä pitkälle ikääntyvillä ei ole tarvetta lääkkeisiin matalan verenpaineen hoitamiseksi. Sydän- ja verisuonisairauksista kärsivillä lääkitys voi kuitenkin laskea verenpainetta ja vaatia tasapainottelua lääkkeen hyötyjen ja haittojen välillä.

Jos matala verenpaine kiusaa sinua ja aiheuttaa oireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi auttaa selvittämään oireiden syyn ja tarvittaessa aloittaa hoidon.