Milloin flunssa ei enää tartu

Flunssa on yleinen virustauti, joka leviää helposti ihmisestä toiseen. Useimmissa tapauksissa flunssan oireet kestävät noin viikon, mutta taudinaiheuttajat voivat tarttua muihin ihmisiin jo ennen kuin oireet alkavat näkyä. On kuitenkin tilanteita, joissa flunssa ei enää tartu. Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin flunssa ei enää ole tarttuva.

Milloin flunssa ei enää tartu
Milloin flunssa ei enää tartu

Flunssan tarttuminen

Ennen kuin selvitetään, milloin flunssa ei enää tartu, on hyvä ymmärtää, miten flunssa yleensä tarttuu. Flunssa leviää pääasiassa pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Tartuntariski on suurin lähietäisyydellä, noin metrin säteellä.

Flunssan aiheuttajavirukset voivat levitä myös kosketuksen kautta sairastuneen henkilön eritteiden tai tartunnan saaneiden pintojen kautta. Virukset voivat pysyä elossa pinnalla useita tunteja tai jopa päiviä ja tartuttaa siten uusia ihmisiä.

Milloin flunssa ei enää tartu?

Flunssan tarttuvuus vaihtelee riippuen taudin vaiheesta ja henkilön immuunijärjestelmän tilasta. Yleensä flunssan tarttuvuus on suurimmillaan ensimmäisten 3-4 päivän aikana oireiden alkamisesta, mutta viruspartikkelit voivat edelleen erittyä hengitysteistä jopa kahden viikon ajan.

Flunssan tarttuvuutta voi vähentää noudattamalla hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä välttämällä lähikontakteja sairastuneeseen henkilöön. Flunssan tartuntariski on suurempi ihmisillä, joilla on heikko immuunijärjestelmä, nuorilla lapsilla sekä vanhuksilla.

Flunssan vaiheet

Flunssa kestää yleensä noin viikon ajan, mutta oireet voivat kestää pidempäänkin. Flunssan oireet voivat vaihdella yksilöstä toiseen, mutta yleisimpiä oireita ovat:

  • Kuume
  • Yskä
  • Aivastelu
  • Nenän tukkoisuus
  • Kurkkukipu
  • Lihas- ja päänsärky
  • Väsymys

Flunssan alkuvaihe

Flunssan alkuvaiheessa virukset lisääntyvät nopeasti hengitysteissä ja aiheuttavat tulehdusreaktion. Tämä aiheuttaa kuumeen, kurkkukivun ja yskän.

Flunssan keskivaihe

Flunssan keskivaiheessa oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan. Yskä voi tulla rajuksi, ja kurkkukipu voi tuntua erityisen kipeältä. Nenä saattaa olla tukossa tai vuotaa.

Flunssan loppuvaihe

Flunssan loppuvaiheessa oireet alkavat vähentyä. Yskä voi yhä jatkua, mutta taudin kesto ja oireiden voimakkuus vaihtelevat yksilöstä toiseen.

Flunssan hoito

Flunssan hoitoon ei ole olemassa varsinaista lääkettä, vaan hoito perustuu oireiden lievittämiseen. Lepo, runsas nesteen nauttiminen, nenän avaamiseen tarkoitettuihin sumut oihin tai nenäkannuihin käyttö, kipulääkkeiden, kuten parasetamolin ja ibuprofeenin, ottaminen voi auttaa lievittämään flunssan oireita. Antibiootit eivät tehoa flunssaan, sillä flunssa johtuu viruksen aiheuttamasta infektiosta.

Flunssan ehkäisy

Paras tapa ehkäistä flunssaa on rokottautua. Influenssarokote on suositeltava kaikille yli 6 kuukauden ikäisille henkilöille, erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Rokotteiden lisäksi hyvä käsihygienia ja yskiminen hihaan voivat auttaa vähentämään flunssan leviämistä.

Johtopäätös

Flunssa voi tarttua helposti ihmisestä toiseen, mutta tarttuvuus ei ole pysyvä. Yleensä flunssan tarttuvuus on suurimmillaan ensimmäisten 3-4 päivän aikana oireiden alkamisesta, mutta viruspartikkelit voivat erittyä hengitysteistä jopa kahden viikon ajan. Flunssan tarttuvuuden vähentämiseksi on tärkeää noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä välttää lähikontakteja sairastuneeseen henkilöön. Parhaan suojan flunssaa vastaan saa rokottautumalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *