Mistä Märkärupi Tulee Aikuiselle

Erittävä, kutiava ja leviävä rakkulamainen ihottuma? Saattaa olla märkärupi, joka ei ole vain lasten vaiva, vaan voi ilmetä myös aikuisilla. Märkärupi voi jopa vaatia antibioottikuurin.

Märkärupi – ei vain lasten riesa

Märkärupi, jota yleisesti pidetään lasten vaivana, voi ilmetä myös aikuisilla. Märkärupi alkaa punaisina rakkuloina, jotka voivat olla arat. Rakkulat leviävät ja puhjettuaan ne erittävät keltaista karstaa. Tavallisesti märkärupea esiintyy suun ja nenän alueella, mutta se voi ilmetä missä tahansa kehon osassa. Märkärupi on erittäin tarttuva tauti.

Lapsilla märkärupi on yleinen, koska he eivät osaa varoa tartuttamasta sitä kosketuksen kautta. Kuitenkin myös aikuiset voivat sairastua.

Mikä aiheuttaa märkärupea?

Märkäruven aiheuttavat stafylokokki- ja streptokokkibakteerit. Stafylokokit ovat ihmisen normaalimikrobeja ja elävät iholla. Ihorikon kautta nämä mikrobit voivat kuitenkin aiheuttaa märkärupeen.

Erityisesti atoopikot ovat alttiita märkäruvelle, sillä heidän iho on normaalia huokoisempaa.

Märkärupi voi sekoittua herpekseen

Märkärupi voidaan sekoittaa muihin ihosairauksiin, erityisesti herpekseen. Herpes voi ensimmäisellä esiintymiskerralla aiheuttaa yleisoireita, kuten imusolmukkeiden turvotusta ja kuumetta.

Herpes yleensä esiintyy suun limakalvoilla tai huulissa. Vaikka herpes voi levitä koko kasvoihin, se ei yleensä tee sitä uusintainfektion yhteydessä.

Jos ihomuutoksesta ei ole varmuutta, on aina syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Märkärupi paranee hitaasti ilman hoitoa ja jatkaa tarttumista. Pienellä alueella märkärupea voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla voiteella. Laajempi tulehdus vaatii lisäksi antibioottikuurin.

Parasta on suihkuttaa rupia tai pitää niiden päällä kosteaa taitosta. Tämän jälkeen rupia voi varovasti irrotella, jotta antibioottivoide pääsee vaikuttamaan ihon pintaan.

Antibiootit ja rupien liottelu auttavat usein tehokkaasti märkärupeen. Kun iho on kunnolla rupeutunut, tauti ei enää tartu yhtä herkästi. Antibioottihoito kestää yleensä 1-2 viikkoa.

Vastasyntyneille märkärupi voi olla vaarallista

Märkärupi ei ole yleensä vaarallinen, mutta siitä on poikkeuksena vastasyntyneet, joiden iho on hyvin läpäisevä, eikä immuniteettivaste ole vielä kehittynyt.

Jos vauvalle ilmenee märkärupea, on tärkeää hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

Kuinka estää märkärupea?

Märkärupea on hankala estää. Atoopikot voivat kuitenkin minimoida märkäruven riskin pitämällä hyvää huolta ihostaan. Jos perheessä esiintyy märkärupea, on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja pitää sairastuneen pyyhe, tyynyliina, pesusieni ja hammasharja erillään muista. Kun hoito alkaa tehoamaan, nämä voi vaihtaa uusiin. Jos bakteeritulehdus uusii, on taas syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Märkärupea aiheuttavaa bakteeria voi kantaa nenässään, josta se voi uusiutua itselle tai tarttua muihin kosketuksen välityksellä. Jos märkärupi uusii, on tehtävä nenän ja nielun bakteeriviljely ja tarvittaessa aloitettava uusi antibioottikuuri.