Miten hoitaa tulehtunut lävistys

Lävistyksen ottaminen voi olla hauska ja jännittävä kokemus, mutta sen jälkeen on tärkeää pitää huolta pienestä haavasta. Tulehtunut lävistys voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta, mutta se voidaan hoitaa kotona useimmissa tapauksissa. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa ohjeita siitä, miten hoidat tulehtunutta lävistystä kotona ja milloin on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

Miten hoitaa tulehtunut lävistys
Miten hoitaa tulehtunut lävistys

Tulehtuneen lävistyksen kotihoito

Tulehtuneen lävistyksen kotihoitoon kuuluu huolellinen puhdistus ja suojelu bakteereilta. Seuraavat ohjeet auttavat sinua hoitamaan tulehtunutta lävistystä:

Puhdista lävistys 2-3 kertaa päivässä

Lävistyksen ympärillä oleva alue on erityisen altis bakteerien kasvulle, joten sen puhdistaminen on tärkeää tulehduksen leviämisen estämiseksi. Voit käyttää apteekista saatavaa steriiliä keittosuolaliuosta tai itse tehtyä liuosta (1 tl suolaa 250 ml:aan lämmintä vettä) puhdistukseen.

Puhdista lävistys varovasti vanulapulla tai pumpulipuikolla, mutta älä pyörittele korua puhdistuksen yhteydessä. Pyörittely voi rikkoa haavan reunat ja levittää bakteereja entisestään.

Kuivaa lävistys huolellisesti

Puhdistuksen jälkeen on tärkeää kuivata lävistyksen ympärillä oleva alue huolellisesti. Voit käyttää puhdasta paperia tai vanulappua kuivaamiseen. Kosteus ympäröivältä alueelta voi edistää bakteerien kasvua ja hidastaa paranemista.

Vältä lävistyksen koskettelua ja pyörittelyä

Kun lävistystä puhdistetaan, se tulee koskettaa vain puhtain käsin. Lävistyksen pyörittely voi aiheuttaa uusia vammoja ja hidastaa paranemista. Älä myöskään koskettele tai hiero lävistyksen ympärillä olevaa aluetta.

Vältä uimista ja saunomista

Uiminen tai saunominen voi ärsyttää lävistystä ja pahentaa tulehdusta. Odota vähintään muutama päivä ennen kuin menet uimaan tai saunaan. Jos mahdollista, suojaa lävistys vedeltä ja höyryltä koko paranemisprosessin ajan.

Käytä puhtaita vaatteita ja koruja

Puhdista vaatteet ja korut säännöllisesti, jotta niihin ei kerääntyisi bakteereja. Käytä vain puhtaita koruja ja vältä niiden vaihtamista usein, kunnes lävistys on parantunut kokonaan.

Milloin hakeutua lääkärin hoitoon

Vaikka tulehtuneen lävistyksen kotihoito yleensä riittää, joissakin tapauksissa saattaa olla tarpeen hakeutua lääkärin hoitoon. Hakeudu lääkärin hoitoon seuraavissa tilanteissa:

Tulehdus on vakava ja siihen liittyy kuumetta, väsymystä tai muita yleisoireita

Jos tulehdus etenee vakavaksi ja aiheuttaa muita oireita, on tärkeää hakeutua lää kärin hoitoon välittömästi. Vakava tulehdus voi pahentua nopeasti, joten on tärkeää saada siihen ammattimaista hoitoa.

Tulehdus ei parane kotihoidolla muutaman päivän kuluessa

Jos lävistyksen tila ei parane tai se pahenee muutaman päivän kotihoidon jälkeen, on hyvä harkita lääkärissä käyntiä. Lääkäri voi määrätä tehokkaampia hoitokeinoja ja varmistaa, että tilanteeseen ei liity vakavampia ongelmia.

Tulehtuneesta lävistyksestä erittyy paljon märkää

Jos lävistyksestä alkaa erittyä runsaasti märkää, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Liiallinen märkäeritys voi olla merkki vakavasta tulehduksesta, joka vaatii ammattilaishoitoa.

Tulehtuneen lävistyksen ympärillä on ihorikko tai haavauma

Jos lävistyksen ympärillä oleva iho on rikkoutunut tai siellä on haavauma, voi se olla merkki siitä, että tulehdus on levinnyt laajemmalle alueelle. Tässä tapauksessa on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisimman pian.

Tulehtunut lävistys sijaitsee kasvoissa tai muulla herkällä alueella

Jos tulehtunut lävistys sijaitsee kasvoissa tai muulla herkällä alueella, voivat tulehduksen oireet olla erityisen häiritseviä. Lääkärin hoito voi auttaa lievittämään kipua ja nopeuttamaan paranemista.

Tulehtuneen lävistyksen ehkäisy

Paras tapa hoitaa tulehtunut lävistys on ennaltaehkäisy. Seuraavat ohjeet auttavat sinua ehkäisemään lävistyksen tulehduksen:

  • Pese kätesi huolellisesti ennen kuin kosketat lävistystä.
  • Puhdista lävistys 2-3 kertaa päivässä steriilillä keittosuolaliuoksella.
  • Kuivaa lävistys huolellisesti puhdistuksen jälkeen.
  • Vältä lävistyksen koskettelua ja pyörittelyä.
  • Vältä uimista ja saunomista ensimmäisten viikkojen aikana lävistyksen ottamisen jälkeen.
  • Käytä puhtaita vaatteita ja koruja.
  • Jos huomaat lävistyksessä tulehdusoireita, aloita kotihoito välittömästi.

Noudattamalla näitä ohjeita ja huolehtimalla lävistyksestäsi hyvin, voit nopeuttaa paranemisprosessia ja välttää tulehduksia.

Johtopäätös

Tulehtunut lävistys voi olla kivulias ja häiritsevä tilanne, mutta sen hoitaminen kotona on usein mahdollista. Huolellinen puhdistus ja hygienia ovat avainasemassa, kun hoidat tulehtunutta lävistystä. Jos oireet eivät parane tai ne pahenevat, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisimman pian. Muista myös ehkäistä tulehdusta noudattamalla ennaltaehkäisyoloja.Tämä auttaa välttämään tulehtuneen lävistyksen kehittymistä ja pitää sen terveenä ja paranevana. Kun olet ottanut lävistyksen, seuraa huolellisesti sen paranemista ja hoida sitä tarvittaessa kotona tai hae ammattimaista hoitoa. Terve lävistys voi olla kaunis koriste kehollesi, joten pidä siitä huolta ja nauti siitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *