Myöhäisvaiheen borrelioosi oireet

Borrelioosi on bakteeritulehdus, joka leviää puutiaisten puremien kautta. Varhaisvaiheen borrelioosin tyypillisin oire on pyöristyvä, punoittava ihottuma (erythema migrans), joka suurenee vähitellen. Jos borrelioosia ei hoideta varhaisvaiheessa, se voi edetä myöhäisvaiheeseen ja aiheuttaa moninaisia oireita elimistössä. Tämän artikkelin tarkoituksena on käsitellä myöhäisvaiheen borrelioosin oireita ja auttaa tunnistamaan ne ajoissa.

Myöhäisvaiheen borrelioosi oireet
Myöhäisvaiheen borrelioosi oireet

Iho-oireet

Iho-oireita esiintyy yleisesti myöhäisvaiheen borrelioosissa. Ne voivat ilmetä eri puolilla kehoa, mutta yleisimmin raajoissa. Yleisimmät iho-oireet ovat punoitus, turvotus, lämpöisyys ja arkuus. Myös ihon kuivuminen, hilseily ja värjääntyminen ovat mahdollisia. Joissain tapauksissa, myöhäisvaiheen borrelioosi voi ilmetä myös atrofisella iholla.

Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA)

ACA on hitaasti etenevä ihotulehdus, joka aiheuttaa ihon ohenemista, kuivumista ja värjääntymistä. ACA alkaa usein raajojen kärjestä, kuten jalkateristä ja käsistä, ja leviää vähitellen ylöspäin. ACA on yleisesti diagnosoitu myöhäisvaiheen borrelioosissa Euroopassa.

Borrelia lymphocytoma

Borrelia lymphocytoma on iholla esiintyvä sinipunainen, pehmeä kyhmy. Lymphocytoma esiintyy yleensä korvien tai niskan alueella.

Nivel- ja lihasoireet

Nivelet ovat usein turvonneita, lämpimiä ja arkoja myöhäisvaiheen borrelioosissa. Niveltulehdus voi esiintyä yhdessä tai useammassa nivelessä, ja se voi kiertää nivelestä toiseen. Lihasoireita, kuten lihasarkuutta, -heikkoutta ja -väsymystä, voi myös esiintyä.

Hermostolliset oireet

Hermostolliset oireet voivat olla moninaisia ja vaihtelevia. Yleisimmät hermostolliset oireet ovat päänsärky, väsymys, huimaus, tasapaino-ongelmat, muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet. Myös kasvohermohalvaus, näkö- ja kuulohäiriöt sekä äärihermoston oireet, kuten puutumisen ja pistelyn tunne, ovat mahdollisia.

Sydämen oireet

Sydämen oireet ovat harvinaisia, mutta niitä voi esiintyä myöhäisvaiheen borrelioosissa. Yleisimmät sydämen oireet ovat sydämen rytmihäiriöt, kuten sydämen tykytys ja sydämen jättäminen lyöntejä väliin. Myös sydämen vajaatoiminta on mahdollinen.

Silmien oireet

Silmien oireet ovat myös harvinaisia, mutta niitä voi esiintyä myöhäisvaiheen borrelioosissa. Yleisimmät silmien oireet ovat silmätulehdus, silmien kuivuminen ja valonarkuus.

Hoito ja ehkäisy

1. Punkin pureman ehkäisy

 • Vältä punkkien alueita, erityisesti korkean ruohikon ja metsien alueilla.
 • Käytä suojavaatetusta, kuten pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja.
 • Käytä hyönteisten torjunta-aineita, jotka sisältävät DEET:iä tai pyretriiniä.
 • Tarkista kehosi punkkien varalta, erityisesti ihon tarkasti, kun palaat ulkona vietetystä ajasta.
 • Käytä punkinpoistotyökalua tai punkkipihtejä poistaaksesi punkin iholtasi mahdollisimman pian, jos huomaat sen.

2. Borrelioosin hoito

 • Jos havaitset punkin pureman ja huomaat myöhemmin punaisen rengasmaisen ihottuman, kuumetta, nivelkipuja tai muita flunssan kaltaisia oireita, ota yhteyttä lääkäriin.
 • Borrelioosin hoitoon käytetään yleisesti antibiootteja, kuten doksisykliiniä tai amoksisilliinia, riippuen taudin vaiheesta ja potilaan iästä.

3. Varhainen diagnoosi ja hoito

Borrelioosin varhainen diagnosointi ja hoito ovat tärkeitä, koska tauti voi muuttua vakavammaksi, jos sitä ei hoideta ajoissa.

4. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

 • Jos asut tai matkustat alueille, joilla punkkeja esiintyy runsaasti, harkitse punkkien torjuntatuotteiden käyttöä.
 • Käytä punkkeja torjuvia valmisteita myös lemmikkieläimillesi, jos asut riskialueella.
 • Pidä piha-alueesi siistinä ja ruohon leikattuna, sillä se voi vähentää punkkien esiintymistä.

Johtopäätös

Myöhäisvaiheen borrelioosin oireet voivat olla hy vin vaihtelevia ja niiden tunnistaminen voi olla haasteellista. On tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, jos epäilet saaneesi borrelioosin puremasta ja sinulla ilmenee oireita. Varhainen diagnoosi ja hoito ovat avainasemassa myöhäisvaiheen borrelioosin komplikaatioiden välttämisessä.

Lopuksi, on tärkeää muistaa ennaltaehkäisy. Puutiaiset viihtyvät kosteissa metsissä ja pensaikoissa, joten vältä pitkiä kävelylenkkejä näillä alueilla erityisesti keväällä ja kesällä. Käytä hyönteiskarkotteita ja suojaavaa vaatetusta, joka peittää ihoa mahdollisimman paljon. Muista myös tarkistaa huolellisesti ihosi ja vaatteet puutiaisten varalta aina ulkoilun jälkeen.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään myöhäisvaiheen borrelioosin oireita ja sen tärkeyttä hoitaa ne ajoissa. Muista aina hakeutua ammattilaisen hoitoon, jos sinulla on epäilyksiä bakteeritartunnasta.

Lähteet:

 • https://www.cdc.gov/lyme/signs_symptoms/index.html
 • https://www.verywellhealth.com/lyme-disease-stages-5176671
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431066/
 • https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=ty3183

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *