Onko tomaatti hedelmä?

Tomaatti on yksi suosituimmista vihanneksista, jota käytetään monissa eri ruuissa ja salaatissa. Mutta onko tomaatti todella vihannes vai hedelmä? Tämä kysymys on aiheuttanut paljon keskustelua vuosien varrella, ja vastaus ei ole aina yhtä selvä.

Onko tomaatti hedelmä?
Onko tomaatti hedelmä?

Tomaatin määritelmä

Ennen kuin siirrymme keskustelemaan siitä, onko tomaatti hedelmä vai vihannes, on tärkeää ymmärtää, mitä tomaatti oikeastaan on. Tomaatti on Solanaceae- perheen kasvi, joka on lähtöisin Etelä-Amerikasta. Kasvin lehdet ovat myrkyllisiä, mutta sen hedelmät ovat turvallisia syötäväksi.

Tomaattihedelmät ovat pyöreitä, litteitä tai soikeita marjoja, joilla on sileä iho ja mehukas sisus. Niiden väri voi vaihdella punaisesta keltaiseen, oranssiin ja vihreään. Tomaattia käytetään usein ruoanlaitossa, salaateissa, hampurilaisissa ja pizzoissa.

Hedelmä vai vihannes?

Onko tomaatti hedelmä vai vihannes? Vastaus riippuu siitä, kenen kysyt. Biologisesti tomaatti on hedelmä, koska se on kasvin kypsyneen kukinnon sisältämä siemenellinen osa. Hedelmiin kuuluvat kaikki kasvit, jotka kantavat siemeniä.

Toisaalta, tomaatti voidaan myös luokitella vihannekseksi sen kulinaarisen käytön mukaan. Vihanneksiksi luokitellaan yleensä sellaiset kasvinosat, jotka ovat syötäviä mutta eivät makeita.

Tomaatin ravitsemus

Hedelmän tai vihannesten luokittelusta riippumatta, tomaatti on erittäin ravitseva ruoka-aine. Tomaatti sisältää runsaasti vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja E-vitamiinia, sekä karotenoideja, kuten beetakaroteenia ja lykopeenia.

Tomaatin sisältämä lykopeeni on erityisen tärkeä antioksidantti, jolla on todettu olevan useita terveyshyötyjä, kuten sydänsairauksien, syövän ja Alzheimerin taudin riskin vähentäminen.

Alla olevassa taulukossa on esitetty tomaatin ravintoarvo 100 gramman annoksessa:

Ravintoaine Määrä
Kcal 18
Proteiini 0,9 g
Hiilihydraatit 2,7 g
Rasva 0,2 g
Kuitu 1,2 g
C-vitamiini 25 % päivittäisestä tarpeesta
E-vitamiini 4 % päivittäisestä tarpeesta
Beetakaroteeni 10 % päivittäisestä tarpeesta
Lykopeeni 2573 µg

Tomaatin käyttö

Tomaattia voidaan käyttää monin eri tavoin ruuanlaitossa. Se sopii hyvin salaateihin, kastikkeisiin, keittoihin ja patoihin. Tomaattia voidaan myös käyttää pizzan tai hampurilaisen täytteenä.

Tomaatin valitseminen on tärkeää sen makunsa vuoksi. Kypsät tomaatit ovat makeampia ja maukkaampia kuin raakoja tomaatteja. Tomaattien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota niiden väriin ja koostumukseen. Punaiset tomaatit ovat y leensä kypsimmät ja makeimmat, kun taas vihreät tomaatit ovat vielä raakoja.

Tomaattia voidaan myös säilöä eri tavoin, jotta sitä voi käyttää ympäri vuoden. Tomaattikastike on yksi suosituimmista tavoista säilöä tomaatteja, ja sitä voidaan käyttää pastakastikkeissa ja pizzoissa.

Onko tomaatti hedelmä vai vihannes? – Johtopäätös

Vaikka tomaattia voidaan luokitella sekä hedelmäksi että vihannekseksi, sen kulinaarinen käyttö on yleensä vihannes. Tämä johtuu tomaatin makuprofiilista, joka ei ole makea kuten perinteisillä hedelmillä.

Tomaatti on erittäin terveellinen ruoka-aine, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Se sopii monenlaiseen ruuanlaittoon ja se on helppo säilöä eri tavoin.

Joten vastaus kysymykseen ”Onko tomaatti hedelmä vai vihannes?” riippuu siitä, kuka vastaa. Biologisesti tomaatti on hedelmä, mutta kulinaarisesti se on yleensä vihannes. Yksi asia on kuitenkin varma: tomaatti on herkullinen ja terveellinen ruoka-aine, joka kannattaa sisällyttää osaksi monipuolista ruokavaliota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *