Poskiontelotulehdus oireet – Hoito ja Kotihoito

Poskiontelotulehdus on yleinen sairaus, joka johtuu poskionteloiden limakalvojen tulehduksesta. Tämä sairaus voi johtua joko viruksesta tai bakteerista. Poskiontelotulehduksen oireet ovat usein samankaltaisia kuin tavallisessa flunssassa, mutta ne voivat kestää pidempään ja aiheuttaa kipua ja epämukavuutta. Tässä artikkelissa käsitellään poskiontelotulehduksen oireita, hoitoa ja kotihoitoa.

Poskiontelotulehdus oireet
Poskiontelotulehdus oireet

Poskiontelotulehduksen oireet

Poskiontelotulehduksen oireisiin kuuluvat usein nenän tukkoisuus, limaneritys, kivun tai paineen tunne poskissa, heikentynyt hajuaisti ja yskä. Joissakin tapauksissa oireisiin liittyy myös kuume, kipu silmäluomien yläpuolella, kipu hampaissa, päänsärky ja väsymys.

Hoitamaton poskiontelotulehdus

Hoitamaton poskiontelotulehdus voi kestää pitkään ja aiheuttaa komplikaatioita, kuten keskushermoston tulehdusta, silmä- tai kallonpohjan tulehdusta sekä sinusabsessia. Siksi on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireet jatkuvat pitkään.

Otsaontelotulehdus oireet aikuisilla

Otsaontelotulehdus on poskiontelotulehduksen kaltainen sairaus, joka johtuu otsaonteloiden limakalvojen tulehduksesta. Otsaontelot sijaitsevat poskionteloiden yläpuolella. Otsaontelotulehduksen oireisiin kuuluvat samankaltaiset oireet kuin poskiontelotulehduksessa, mutta niihin voi liittyä myös silmien kipua ja punoitusta.

Poskiontelotulehdus päänsärky

Poskiontelotulehduksen aiheuttama päänsärky on tyypillisesti painontunnetta poskissa tai otsassa säteilevää kipua. Päänsärky voi pahentua aivastettaessa, yskiessä tai kumartuessa.

Duact poskiontelotulehdus

Duact on allergialääke, jota voidaan käyttää myös poskiontelotulehduksen oireiden hoitoon. Se auttaa vähentämään tulehdusta ja limaneritystä.

Poskiontelotulehduksen antibiootti

Jos poskiontelotulehdus on bakteerin aiheuttama, se vaatii antibioottihoitoa. Antibioottihoito kestää yleensä noin 10 päivää.

Tarttuuko poskiontelotulehdus

Poskiontelotulehdus voi tarttua pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö aivastaa tai yskii. Poskiontelotulehdus tarttuu kuitenkin harvoin.

Poskiontelotulehduksen kotihoito

Poskiontelotulehduksen oireita voidaan hoitaa myös kotona seuraavilla keinoilla:

  • Nenäkanyyli tai -lappu auttaa auki pitämään tukkoiset nenänkäytävät.
  • Nenähuuhtelut auttavat poistamaan limaa poskionteloista.
  • Lämpöpakkaus tai -kääre voi helpottaa kipua ja painetta.
  • Runsas nesteen nauttiminen auttaa irrottamaan limaa.
  • Kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni tai parasetamoli, voivat helpottaa kipua ja kuumetta.

Poskiontelotulehduksen hoito lääkärin vastaanotolla

Jos poskiontelotulehduksen oireet ovat voimakkaat tai ne eivät helpota kotihoidolla, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi määrätä antibioottihoitoa, jos tulehdus on bakteerin aiheuttama. Antibiootteja käytettäessä on tärkeää noudattaa annosteluohjeita ja ottaa lääke loppuun asti.

Lisäksi lääkäri voi suositella nenäsumutteita tai muita lääkkeitä oireiden lievittämiseksi. Harvinaisissa tapauksissa voidaan tarvita kirurginen toimenpide, joka auttaa avaamaan tukkeutuneita poskionteloita.

Poskiontelotulehduksen ehkäisy

Poskiontelotulehduksia ei aina voi välttää, mutta seuraavilla keinoilla voi ehkäistä niiden syntymistä:

  • Vältä tupakointia ja altistumista tupakansavulle.
  • Käytä nenäsuojainta pölyisissä ympäristöissä.
  • Pese kädet usein ja huolellisesti.
  • Vältä koskettelua kasvoihin, erityisesti silmiin ja nenään.

Johtopäätös

Poskiontelotulehduksen oireet voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta, mutta useimmat tapaukset voidaan hoitaa kotona. Lääkärin vastaanotolla tarvittava hoito voi auttaa nopeuttamaan paranemisprosessia ja ehkäistä mahdollisia komplikaatioita. Ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä voidaan vähentää poskiontelotulehdusten riskiä. Jos epäilet poskiontelotulehdusta, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lähteet

Poskiontelotulehdus – oireet, hoito ja kotihoito. Terveyskirjasto. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00602 (Viitattu 19.9.2023)

Sinusitis. Mayo Clinic. Saatavilla: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sinusitis/symptoms-causes/syc-20377516 (Viitattu 19.9.2023)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *