Psoriaasin vältettävät ruoka-aineet

Psoriaasi on krooninen autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa ihon kuntoon aiheuttaen punaisia, hilseileviä laikkuja. Tämä tila vaikuttaa noin 2-3 prosenttiin väestöstä. Psoriaasin tarkka syy ei ole täysin tiedossa, mutta sen uskotaan johtuvan geneettisten ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta. Psoriaasin oireita voidaan lievittää välttämällä tiettyjä ruoka-aineita, jotka voivat pahentaa sitä. Tässä artikkelissa käsitellään psoriaasin kannalta vältettäviä ruoka-aineita ja niiden vaikutusta.

Psoriaasin vältettävät ruoka-aineet
Psoriaasin vältettävät ruoka-aineet

Psoriaasin välitettävät ruoka-aineet: Miksi ne vaikuttavat?

Ruokavalion vaikutus psoriaasiin

Ruokavalio voi vaikuttaa merkittävästi psoriaasin oireisiin. Jotkut ruoka-aineet voivat lisätä tulehdusta kehossa ja pahentaa psoriaasin oireita. Toiset taas voivat auttaa lieventämään tulehdusta ja vähentämään oireita. Vaikka jokaisen ihmisen reaktio ruoka-aineisiin voi olla yksilöllinen, on olemassa yleisesti tunnettuja ruoka-aineita, jotka voivat pahentaa psoriaasia.

Tässä alla on listattu yleisimpiä psoriaasin kannalta vältettäviä ruoka-aineita sekä niiden mahdollisia haitallisia vaikutuksia:

Ruoka-aine Haitallinen vaikutus psoriaasiin
Punainen liha Sisältää tyydyttyneitä rasvoja ja arachidonihappoa, jotka voivat pahentaa oireita.
Prosessoitu liha Usein sisältää lisä- ja säilöntäaineita, jotka voivat ärsyttää ihoa.
Maitotuotteet Joillakin voi pahentaa psoriaasin oireita.
Gluteeni Voi aiheuttaa oireiden pahenemista tietyillä henkilöillä.
Alkoholi Pahentaa oireita ja heikentää immuunijärjestelmää.
Tupakka Pahentaa oireita ja heikentää immuunijärjestelmää.
Sokeri Aiheuttaa tulehdusta kehossa ja voi pahentaa oireita.
Kofeiini Voi pahentaa oireita ja aiheuttaa stressiä kehossa.
Yksilöllisesti sopimattomat ruoat Joillakin voi olla yksilöllisesti sopimattomia ruokia, jotka pahentavat oireita. Näitä voi selvittää karsimisruokavaliolla.

Alkoholi

Liiallinen alkoholin käyttö saa maksan työskentelemään ylimääräisesti. Maksa joutuu tuottamaan kemikaaleja alkoholin metabolisoimiseksi, mikä voi aiheuttaa pitkäaikaista tulehdusta, jos juot paljon tai säännöllisesti. Alkoholi voi myös vaurioittaa suoliston hyviä bakteereja, mikä voi johtaa tulehdukseen suolistossa ja paksusuolessa.

Maitotuotteet

Monet maitotuotteet ovat usein runsaita rasvaa, mikä voi aiheuttaa tulehdusta elimistössä. Lehmänmaidossa on myös kaseiinia, proteiinia, jota jotkut ihmiset eivät sulata hyvin. Laktoosi-intoleranssista kärsivillä ei ole tarpeeksi ruuansulatusentsyymiä laktaasia. Krooninen suoliston ärsytys näistä tiloista voi pahentaa tulehdusta, ja osalla psoriaasia sairastavista oireet voivat helpottua, kun maitotuotteet jätetään pois ruokavaliosta.

Jalostetut hiilihydraatit

Jalostetut hiilihydraatit ovat erittäin prosessoituja ja sisältävät runsaasti sokeria, kuten valkoinen leipä, valkoinen riisi, pasta, leivonnaiset ja jotkin aamiaismurot. Ne ovat menettäneet kuitua ja täysjyväviljoja, ja voivat aiheuttaa verensokerin äkillisen nousun. Jalostetut hiilihydraatit lisäävät myös kehossa olevien edistyneiden glykaatiotuotteiden määrää, jotka voivat aiheuttaa tulehdusta.

Tyydyttyneet ja transrasvat

Tyydyttyneet rasvat punaisessa lihassa, juustossa, paistetussa ruoassa, margariinissa, pikaruoissa ja monissa prosessoiduissa välipaloissa voivat laukaista tulehdusreaktion elimistössä. Nämä rasvat lisäävät matalatiheyksisten lipoproteiinien (LDL) määrää veressä eli ns. ”huonoa kolesterolia”. Tutkimukset viittaavat siihen, että ylimääräisellä rasvalla kehossa saattaa olla yhteys psoriaasin kehittymiseen ja oireiden pahenemiseen.

Runsas lisätyn sokerin sisältö

Lisätty sokeri, kuten virvoitusjuomissa, hedelmämehuissa, karkissa, leivonnaisissa ja muissa makeisissa, eroaa luonnollisista sokerilähteistä kuten hedelmistä. Elimistömme tuottaa insuliinia sokerin käsittelyyn, mutta liikaa lisättyä sokeria saa kehon varastoimaan ylimääräisen energian rasvasoluihin ja aiheuttamaan tulehdusta rasvakudoksessa. Runsaasti lisättyä sokeria sisältävät ruoat voivat myös johtaa tulehdusta lisäävien proteiinien, kutsuttujen sytokiinien, lisääntymiseen. Jotkut tutkimukset viittaavat myös siihen, että keinotekoiset makeutusaineet kuten aspartaami voivat aiheuttaa kroonista tulehdusta.

Gluteenia sisältävät ruoat

Tutkimukset osoittavat, että psoriaasia sairastavilla ihmisillä on taipumus korkeampiin keliakiatapauksiin. Keliakiasta kärsivillä gluteeni, vehnässä ja joissakin muissa viljoissa esiintyvä proteiini, laukaisee elimistössä autoimmuunireaktion, joka saa kehon hyökkäämään pienten suolen kudoksia vastaan. Keliakiasta kärsivien on vältettävä gluteenia kokonaan, vaikka osa ilman tautia olevista ihmisistä on huomannut psoriaasin pahenemisen vähentyvän, kun he vähentävät gluteenin määrää ruokavaliossaan.

On tärkeää huomata, että kaikkien psoriaasipotilaiden ei tarvitse välttää kaikkia edellä mainittuja ruoka-aineita.

Yhteys ruoka-aineiden ja psoriaasin välillä

Vaikka psoriaasin ja ruokavalion välillä ei ole suoraa syy-seuraussuhdetta, tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt ruoka-aineet voivat vaikuttaa tulehdustiloihin kehossa, mikä voi pahentaa psoriaasin oireita. Esimerkiksi tyydyttyneet rasvat, joita löytyy runsaasti punaisesta lihasta, voivat aiheuttaa tulehdusta kehossa, mikä taas voi vaikuttaa negatiivisesti psoriaasin kulkuun.

Toisaalta terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, hyviä rasvoja ja proteiinia, voi auttaa vähentämään tulehdusta kehossa ja siten lieventää psoriaasin oireita. Vaikka psoriaasin hoidossa ruokavalio ei ole ainoa tekijä, se voi silti olla osa kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa.

Psoriaasin vältettävät ruoka-aineet ja yksilölliset erot

Jokaisella psoriaasipotilaalla voi olla yksilöllisiä reaktioita ruoka-aineisiin. Se, mikä pahentaa yhden potilaan oireita, ei välttämättä vaikuta toiseen samalla tavalla. Tämän vuoksi on tärkeää, että jokainen psoriaasista kärsivä havainnoi omia reaktioitaan eri ruoka-aineisiin.

Monet ihmiset ovat kokeneet helpotusta psoriaasin oireisiin muuttamalla ruokavaliotaan. On kuitenkin tärkeää korostaa, että ruokavalio ei voi olla ainoa hoitokeino psoriaasiin, ja ennen minkään radikaalin muutoksen tekemistä ruokavalioon on suositeltavaa keskustella asiasta lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Ruoka-aineet, jotka voivat lieventää psoriaasin oireita

Psoriaasin vältettävät ruoka-aineet

Kasvikset ja hedelmät

Kasvikset ja hedelmät ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota ja voivat tarjota monia hyötyjä myös psoriaasipotilaille. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteja ja muita ravintoaineita, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Erityisesti värikkäät kasvikset, kuten porkkanat, paprikat, marjat ja vihreät lehtivihannekset, voivat tarjota runsaasti hyviä ravintoaineita.

Probiottiset ruoat

Probiottiset ruoat, kuten jogurtti, kimchi ja hapankaali, voivat tukea suoliston terveyttä ja näin ollen vahvistaa immuunijärjestelmää. Tasapainoinen suoliston mikrobiomi voi auttaa vähentämään tulehdusta kehossa.

Stressinhallinta

Stressi voi pahentaa psoriaasin oireita, joten stressinhallintakeinot voivat olla hyödyksi. Meditaatio, jooga, syvähengitysharjoitukset ja rentoutumistekniikat voivat auttaa hallitsemaan stressiä ja näin ollen vähentämään oireiden voimakkuutta.

Liikunta

Liikunta voi auttaa ylläpitämään yleisterveyttä ja sitä kautta myös vaikuttaa positiivisesti psoriaasin oireisiin. Säännöllinen liikunta voi vähentää tulehdusta kehossa ja parantaa mielialaa.

Kuinka aloittaa psoriaasiin soveltuva ruokavalio?

Nopea siirtyminen erittäin rajoittavaan ruokavalioon ei yleensä ole kestävää eikä välttämättä tarjoa tarvittavia ravintoaineita. Aloita sen sijaan leikkaamalla pois joitakin voimakkaasti prosessoituja ruokia.

Korvaa leivonnaiset ja evästeet tuoreilla hedelmillä. Valitse yrttiteetä tai vettä, johon on lisätty tuoreita hedelmiä, minttua tai kurkkua. Jos uskot, että tietyt ruoka-aineet tai ainesosat laukaisevat psoriasiksen pahenemisen, keskustele lääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Ylipaino tai lihavuus voi myös pahentaa psoriasista, joten voit aloittaa painonhallintasuunnitelman, joka sisältää vähemmän kaloreita ja pienempiä annoskokoja. Mikä tahansa psoriasiksen hoitoon tarkoitettu ruokavalio tulisi yhdistää terveellisiin elämäntapavalintoihin. Nuku riittävästi, harrasta säännöllisesti liikuntaa ja pyri vähentämään stressiä elämässäsi. Jos tupakoit, keskustele lääkärisi kanssa suunnitelmasta tupakoinnin lopettamiseksi.

Conclusion

Psoriaasin vältettävät ruoka-aineet ovat yksi osa kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa. Vaikka jokaisen yksilöllinen reaktio ruoka-aineisiin voi vaihdella, on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon ja sen vaikutukseen psoriaasin oireisiin. Muutokset ruokavaliossa eivät voi olla ainoa hoitokeino, mutta ne voivat tarjota apua oireiden hallinnassa. Ennen kuin teet radikaaleja muutoksia ruokavalioosi, on suositeltavaa keskustella asiasta asiantuntijan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *