Rakkulainen ihottuma käsissä

Rakkulainen ihottuma käsissä on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa paljon oireita, kuten kutinaa, punoitusta, turvotusta ja rakkuloiden muodostumista kämmeniin ja sormenpäihin. Dyshidroottinen ekseema on yleisin rakkulaisen ihottuman muoto käsissä. Se tunnetaan myös nimellä pompholyx. Rakkuloita voi esiintyä myös allergisten reaktioiden, sienitulehdusten, bakteeritulehdusten, autoimmuunisairauksien, psoriaasin ja dermatitis herpetiformiksen vuoksi.

Rakkulainen ihottuma käsissä
Rakkulainen ihottuma käsissä

Dyshidroottinen Ekseema

Dyshidroottinen ekseema aiheuttaa pieniä, kirkkaita nesterakkuloita, jotka voivat kutista voimakkaasti ja tulehtua. Se voi olla pitkäkestoinen ja uusiutua toistuvasti. Tämän tyyppinen ihottuma esiintyy yleensä nuorena aikuisena ja on yleisempää naisilla kuin miehillä.

Vaikka dyshidroottisen ekseeman syitä ei täysin tunneta, sen uskotaan liittyvän allergioihin, stressiin ja kuivumiin. Hoidon tavoitteena on hoitaa oireita ja lievittää kutinaa. Perusvoiteiden ja kortisonivoiteiden lisäksi muita lääkevoiteita voidaan käyttää, kuten kalsineuriinin estäjiä tai valoherkistäviä lääkevoiteita.

Muita Syitä Rakkulaiselle Ihottumalle Käsissä

Rakkulainen ihottuma käsissä voi myös johtua allergisista reaktioista, kuten kosketusihottumasta tai nikkeliallergiasta. Sienitulehdukset voivat myös aiheuttaa tämän tyyppistä ihottumaa, kuten jalkasilsa. Bakteeritulehdukset, kuten impetigo, voivat olla syynä rakkulaiseen ihottumaan käsissä. Autoimmuunisairauksilla, kuten pemfigoidilla, ja ihosairauksilla, kuten psoriaasilla ja dermatitis herpetiformiksella, voi myös olla osuutta asiaan.

Rakkulaisen Ihottuman Hoito Käsissä

Rakkulaisen ihottuman hoidossa on tärkeää selvittää sen syy. Dyshidroottisen ekseeman hoidossa perusvoiteiden ja kortisonivoiteiden lisäksi muita lääkevoiteita voidaan käyttää. Muut syyt vaativat erilaisia hoitoja niiden aiheuttajien mukaisesti.

Ihottuman oireita voi lievittää seuraavasti:

 • Vältä ihoa kuivattavia tekijöitä, kuten kuumaa vettä, harsh chemicals, ja toistuvia käsienpesuja.
 • Käytä perusvoidetta säännöllisesti.
 • Pidä kädet viileinä ja kuivina.
 • Vältä ihoa ärsyttäviä asioita, kuten tiettyjä kemikaaleja ja metalleja.
 • Käytä suojakäsineitä tarvittaessa.

Jos sinulla on rakkulainen ihottuma käsissä, hakeudu lääkärin hoitoon sen syyn selvittämiseksi ja oikeanlaisen hoidon aloittamiseksi.

Dyshidroottisen Ekseeman Riskitekijät

Dyshidroottinen ekseema on yleisempi ihmisillä, joilla on seuraavia riskitekijöitä:

 • Atooppinen ihottuma
 • Allergiat
 • Hikoilu
 • Stressi
 • Kuivuminen
 • Tietyt ammateissa työskentely, k uten kosmetologit, siivoojat ja sairaanhoitajat.

Dyshidroottisen Ekseeman Oireet

Dyshidroottisen ekseeman oireina ovat pienet, kirkkaat nesterakkulat, jotka muodostuvat kämmeniin ja sormenpäihin. Rakkulat voivat kutista voimakkaasti, ja ne voivat myös tulehtua. Rakkuloiden puhjetessa iholle jää punoittavia ja hilseileviä alueita. Ihottuma voi olla pitkäkestoinen ja uusiutua toistuvasti.

Johtopäätös

Rakkulainen ihottuma käsissä on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa paljon haittaa. Yleisin rakkulaisen ihottuman muoto käsissä on dyshidroottinen ekseema. Sen syitä voi olla monia, kuten allergiset reaktiot, sieni- ja bakteeritulehdukset, autoimmuunisairaudet, psoriaasi ja dermatitis herpetiformis.

Rakkulaisen ihottuman hoito käsissä riippuu sen syystä. Dyshidroottinen ekseema hoidetaan yleensä perusvoiteilla ja kortisonivoiteilla. Muut syyt vaativat erilaisia hoitoja niiden aiheuttajien mukaisesti. On tärkeää välttää tekijöitä, jotka kuivattavat ihoa ja ärsyttävät sitä. Jos sinulla on rakkulainen ihottuma käsissä, hakeudu lääkärin hoitoon sen syyn selvittämiseksi ja oikeanlaisen hoidon aloittamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *