Särkyneen sydämen syndrooma: Ymmärrä, Hoita ja Paranna

Särkyneen sydämen syndrooma (SSS), joka tunnetaan myös nimellä ”takotsubo-oireyhtymä”, on tila, joka aiheuttaa sydänlihaksen heikentymistä stressin tai voimakkaan tunteellisen shokin seurauksena. Tämä oireyhtymä voi esiintyä ihmisillä, joilla ei ole sydänsairauksia, mutta sen oireet voivat jäljitellä sydänkohtausta ja johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Särkyneen sydämen syndrooma
Särkyneen sydämen syndrooma

Tässä artikkelissa tarkastelemme särkyneen sydämen syndrooman syitä, oireita, diagnoosia ja hoitoa sekä keinoja sen ehkäisemiseksi ja parantamiseksi.

Särkyneen Sydämen Syndrooman Syyt

Särkyneen sydämen syndrooman tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sen uskotaan liittyvän stressin ja emotionaalisen iskun aiheuttamaan hormonaaliseen epätasapainoon. Saatat altistua riskille jos sinulla on:

 • Vaikea henkinen stressi
 • Paniikkikohtaus tai äkillinen pelko
 • Suru, menetys, masennus
 • Häpeä, pettymys tai raivo
 • Lääkkeiden käyttö tai kokaiinin käyttö

Sydämenlihaksen heikentyminen johtuu stressihormoni katekoliamiinien liiallisesta vapautumisesta, joka vaikuttaa sydänlihakseen. Tämä voi johtaa kammion seinämän toimintahäiriöön ja verenkierron heikkenemiseen.

Särkyneen Sydämen Syndrooman Oireet

Särkyneen sydämen syndrooman oireet voivat muistuttaa sydänkohtausta, mutta niillä on erilainen syy ja hoito. Yleisiä oireita ovat:

 • Rintakipu tai raskaus tunteet rinnassa
 • Hengenahdistus tai hengitysvaikeudet
 • Pahoinvointi tai oksentelu
 • Huimaus tai pyörtyminen
 • Epäsäännöllinen syke tai lisääntynyt pulssi

Näitä oireita voi esiintyä nopeasti sydänperäisen shokin jälkeen, mutta ne voivat kestää useita päiviä tai viikkoja. Vaikka särkyneen sydämen syndrooman oireet eivät yleensä aiheuta pysyvää vahinkoa sydämellesi, ne voivat johtaa vakaviin seurauksiin.

Särkyneen Sydämen Syndrooman Diagnoosi

Särkyneen sydämen syndrooman diagnoosi perustuu yleensä oireiden ja sydämen kuvantamistutkimusten arvioon. Lääkäri voi käyttää esimerkiksi elektrokardiogrammia (EKG), rintakehän röntgensäteitä, verikokeita ja sydämen ultraäänitutkimusta.

Diagnoosin tekeminen voi olla vaikeaa, koska särkyneen sydämen syndrooman oireet ovat samankaltaisia kuin sydänkohtauksen oireet. Siksi lääkärin on suljettava pois muut mahdolliset syyt ennen kuin hän pystyy diagnosoimaan särkyneen sydämen syndrooman.

Särkyneen Sydämen Syndrooman Hoito

Särkyneen sydämen syndrooman hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja kestosta. Joskus oireet häviävät itsestään ja potilaan tarvitsee vain levätä ja seurata tilannetta. Kuitenkin vakavissa tapauksissa hoito voi sisältää:

 1. Sairaalahoito: Potilas saattaa joutua sairaalaan tarkkailtavaksi ja hoitoon, erityisesti jos oireet ovat vakavia tai komplikaatioita ilmenee.
 1. Lääkkeet: Lääkäri voi määrätä lääkkeitä oireiden lievittämiseksi ja sydämen toiminnan tukemiseksi. Esimerkiksi beetasalpaajat voivat auttaa vähentämään sydämen kuormitusta ja stressiä.
 1. Stressin hallinta: Koska särkyneen sydämen syndrooma liittyy usein stressiin, stressinhallintatekniikoiden oppiminen ja käyttö voi olla hyödyllistä. Tällaisia tekniikoita ovat esimerkiksi meditaatio, syvähengitys, jooga ja rentoutumisharjoitukset.
 1. Psykologinen tuki: Potilaille voi olla hyödyllistä saada psykologista tukea ja terapiaa, jotta he voivat käsitellä tapahtunutta emotionaalista shokkia ja stressiä.

Särkyneen Sydämen Syndrooman Ehkäisy

Vaikka särkyneen sydämen syndrooman täydellistä ehkäisyä ei tunneta, on olemassa muutamia keinoja, joilla voi vähentää riskiä sen esiintymiselle:

 1. Stressinhallinta: Säännöllinen stressinhallinta voi auttaa vähentämään sydämelle kohdistuvaa kuormitusta. Tärkeitä stressinhallintakeinoja voivat olla liikunta, rentoutumisharjoitukset ja ajan varaaminen lepoon ja palautumiseen.
 1. Terveelliset elämäntavat: Terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, tupakoinnin lopettaminen ja kohtuullinen alkoholin käyttö voivat kaikki edistää sydämen terveyttä ja vähentää riskejä.
 1. Emotionaalisen tuen saaminen: Vahva sosiaalinen tuki ja hyvät ihmissuhteet voivat auttaa selviytymään vaikeista tilanteista ja vähentää stressin vaikutuksia.
 1. Riskitekijöiden hallinta: Joillakin ihmisillä saattaa olla jo olemassaolevia riskitekijöitä, kuten korkea verenpaine tai diabetes. Näiden riskitekijöiden asianmukainen hallinta lääkärin ohjeiden mukaisesti on tärkeää sydämen terveyden ylläpitämiseksi.

Yhteenveto

Särkyneen sydämen syndrooma on tila, joka aiheuttaa sydänlihaksen heikentymistä stressin tai voimakkaan emotionaalisen shokin seurauksena. Vaikka sen syytä ei täysin ymmärretä, oireet voivat jäljitellä sydänkohtausta ja aiheuttaa vakavia komplikaatioita.

Diagnoosi perustuu oireisiin ja sydämen kuvantamistutkimuksiin, ja hoito voi vaihdella oireiden vakavuuden mukaan. Stressinhallinta, lääkitys, psykologinen tuki ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa hoidossa ja ehkäisyssä.

On tärkeää tunnistaa särkyneen sydämen syndrooman oireet ja hakeutua tarvittaessa lääkärin hoitoon. Säännöllinen terveydenhuolto ja hyvä itsehoito voivat auttaa ylläpitämään hyvää sydämen terveyttä ja vähentämään riskejä.

Lähteet:

 1. Mayo Clinic. Broken heart syndrome (Takotsubo cardiomyopathy). Haettu osoitteesta https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-heart-syndrome/symptoms-causes/syc-20354617
 1. American Heart Association. Broken Heart Syndrome (Stress-Induced Cardiomyopathy). Haettu osoitteesta https://www.heart.org/en/health-topics/cardiomyopathy/what-is-cardiomyopathy-in-adults/broken-heart-syndrome-stress-induced-cardiomyopathy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *