Tärykalvon puhkeaminen lentokoneessa – Harvinainen mutta vakava tila

Tärykalvon puhkeaminen lentokoneessa on harvinainen, mutta vakava tila, joka voi aiheuttaa kuulon heikkenemistä tai jopa kuuroutumisen. Lentokoneessa matkustaminen voi aiheuttaa tärykalvon puhkeamisen, jos ilmanpaineen muutos on liian suuri. Tämä artikkeli käsittelee tärykalvon puhkeamisen syitä, oireita, hoitoa ja ennaltaehkäisyä.

Tärykalvon puhkeaminen lentokoneessa
Tärykalvon puhkeaminen lentokoneessa

Miksi tärykalvo voi puhjeta lentokoneessa?

Lasten ja vauvojen korvat ovat herkempiä

Tärykalvon puhkeamisen riski on suurin lapsilla ja vauvoilla, sillä heidän korvakäytävänsä ovat vielä ahtaat ja välikorvan paineentasaus ei ole vielä täysin kehittynyt. Siksi lasten ja vauvojen kanssa matkustavien tulisi olla erityisen varovaisia ja tietoisia tärykalvon puhkeamisen mahdollisuudesta.

Flunssaisena tai allergisena matkustaminen lisää riskiä

Myös flunssaisena tai allergisena lentäminen voi lisätä tärykalvon puhkeamisen riskiä. Jos korvat ovat tukossa, paineen tasaaminen ei tapahdu normaalisti. Tällöin paineentasaus tapahtuu väkisin, mikä voi vaurioittaa tärykalvoa.

Tärykalvon puhkeamisen oireet

Tärykalvon puhkeamisen oireita ovat:

  • Äkillinen ja kova kipu korvassa
  • Korvasta vuotava kirkas neste tai veri
  • Huimaus
  • Tinnitys (korvissa soiminen)
  • Kuulon heikkeneminen

Jos epäilet, että tärykalvosi on puhjennut lentokoneessa, hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian. Lääkäri voi tutkia korvasi ja varmistaa, onko tärykalvosi puhjennut. Hän voi myös antaa sinulle ohjeita siitä, miten hoitaa korvaasi ja miten ehkäistä tärykalvon puhkeaminen tulevaisuudessa.

Tärykalvon puhkeamisen hoito

Tärykalvon puhkeamisen hoito riippuu puhkeamisen vakavuudesta ja oireiden voimakkuudesta. Usein puhkeaminen paranee itsestään ajan myötä, mutta joskus tarvitaan lääketieteellistä hoitoa.

Antibioottikuuri

Jos korvasta vuotaa märkää nestettä, lääkäri voi määrätä antibioottikuurin. Antibiootit auttavat estämään infektion leviämistä ja nopeuttamaan paranemista.

Korvien kastelu

Jos tärykalvo on puhjennut, korvien kastelu tulee välttää. Vesi tai kosteus voi aiheuttaa infektion ja hidastaa paranemista. Jos sinun on käytettävä korvatippoja, varmista, että ne ovat turvallisia käyttää tärykalvon ollessa puhjennut.

Leikkaus

Vakavassa tapauksessa leikkaus saattaa olla tarpeen. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja se kestää noin 30 minuuttia. Leikkauksen jälkeen potilas voi palata kotiin samana päivänä.

Tärykalvon puhkeamisen ehkäisy

On olemassa muutamia asioita, joita voit tehdä ehkäistäksesi tärykalvon puhkeamisen lentokoneessa:

Vältä matkustamista flunssaisena tai allergisena

Flunssaisena tai allergisena lentäminen voi lisätä tärykalvon puhkeamisen riskiä. On tärkeää välttää matkustamista, jos sinulla on flunssa tai allergiaoireita, jotka voivat aiheuttaa korvien tukkoisuutta. Jos sinun on pakko matkustaa, harkitse lääkityksen käyttöä tai konsultoi lääkäriä ennen matkaa.

Tasapainota paine lentokoneen nousun ja laskun aikana

Lentokoneen nousun ja laskun aikana ilmanpaine muuttuu voimakkaasti, mikä voi johtaa korvien tukkoisuuteen ja mahdolliseen tärykalvon vaurioitumiseen. Voit tasapainottaa painetta yksinkertaisilla keinoilla, kuten nieleskelemällä, haukottelemalla tai käyttämällä Valsalvan menetelmää. Valsalvan menetelmässä puristat sieraimet kiinni ja puhallat ilmaa nenän kautta. Tämä auttaa avaamaan Eustachian putket, jotka yhdistävät korvan ja nenän välillä.

Käytä lentokorvatulppia

Lentokorvatulpat ovat erinomainen tapa suojata korvia ilmanpaineen muutoksilta ja ehkäistä tärykalvon puhkeamista. Lentokorvatulpat vaimentavat lentokoneen melua ja säilyttävät paineen tasapainossa korvan sisällä.

Tärykalvon puhkeaminen lentokoneessa on vakava tila, joka voi aiheuttaa pysyviä vaurioita kuuloon. On tärkeää noudattaa varotoimia ja hoitaa oireet mahdollisimman pian. Jos epäilet tärykalvon puhjenneen lentokoneessa, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi.

Päätelmä

Tärykalvon puhkeaminen lentokoneessa on harvinainen, mutta vakava tila. Tässä artikkelissa käsiteltiin tärykalvon puhkeamisen syitä, oireita, hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Vaikka tärykalvon puhkeaminen on pelottavaa, sen ehkäisemiseksi on useita toimenpiteitä. Muista välttää matkustamista flunssaisena tai allergisena, tasapainottaa paine lentokoneen nousun ja laskun aikana, ja käyttää lentokorvatulppia. Jos sinulla on korvakipua tai muita oireita lennon jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *