Valkoinen näppylä silmäluomessa

Silmäluomella esiintyvä valkoinen näppylä voi olla useita eri asioita, mutta yleisimmät syyt ovat näärännäppy (hordeolum) ja luomirakkula (chalazion). Näärännäppy on talirauhasen tulehdus, kun taas luomirakkula on talirauhasen tukkeuma. Valkoinen näppylä silmäluomessa voi olla myös luufinni (milium), joka on pieni keratiinikyhmy ihon alla.

Valkoinen näppylä silmäluomessa
Valkoinen näppylä silmäluomessa

Näärännäppy

Näärännäppy syntyy, kun talirauhasen tiehyt tukkeutuu ja talirauhasen erite jää sisälle rauhaseen. Tällöin rauhaseen kerääntyy bakteereita, mikä aiheuttaa tulehduksen. Näärännäppy on yleensä pieni ja punoittava, ja se voi olla kosketusarka. Näärännäppy voi myös aiheuttaa luomen turvotusta ja silmän punoitusta.

Näärännäppy paranee usein itsestään muutamassa päivässä tai viikossa. Jos näärännäppy ei parane itsestään, lääkäri voi määrätä antibioottikuuria. Näärännäppyä ei tule koskaan puhkaista itse, sillä tämä voi levitä tulehdusta ympäröiviin kudoksiin.

Luomirakkula

Luomirakkula syntyy, kun talirauhasen tiehyt tukkeutuu ja tali jää sisälle rauhaseen. Tällöin talirauhaseen kerääntyy rasvaa ja muita aineita, mikä muodostaa luomirakkulan. Luomirakkula on yleensä kova ja kivuton, mutta se voi myös olla punoittava ja kosketusarka. Luomirakkula voi ajan kanssa kasvaa suuremmaksi, ja se voi myös aiheuttaa luomen turvotusta ja silmän punoitusta.

Luomirakkula paranee yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa. Jos luomirakkula ei parane itsestään, lääkäri voi poistaa sen pienessä toimenpiteessä. Luomirakkulaa ei tule koskaan puhkaista itse, sillä tämä voi levitä tulehdusta ympäröiviin kudoksiin.

Luufinni

Luufinni (milium) on pieni keratiinikyhmy ihon alla. Luufinnejä voi esiintyä missä tahansa iholla, mutta niitä on yleensä silmien ympärillä. Luufinnit ovat yleensä vaarattomia, eivätkä ne vaadi hoitoa. Luufinnit voivat kuitenkin olla kosmeettinen haitta, ja niitä voi poistaa kosmetologilla.

Milloin lääkäriin?

Jos silmäluomessa esiintyvä valkoinen näppylä on suuri, kivulias tai ei parane itsestään muutamassa viikossa, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri voi diagnosoida näppylän syyn ja määrätä tarvittaessa hoitoa.

Valkoisen näppylän hoito

Valkoisen näppylän hoito riippuu sen syystä. Näärännäppyä hoidetaan yleensä lämpimillä kompresseilla ja antibioottikuurilla. Luomirakkula poistetaan yleensä pienessä toimenpiteessä. Luufinneihin ei yleensä tarvita hoitoa, mutta niitä voi poistaa kosmetologilla.

Valkoisen näppylän ehkäisy

Valkoisen näppylän ehkäisy riippuu sen syystä. Näärännäppyä voi ehkäistä pitämällä silmäluomet puhtaana ja välttämällä silmien hieromista. Luomirakkulaa voi ehkäistä pitämällä silmäluomet puhtaana ja poistamalla meikit illalla. Luufinnien ehkäisyyn ei ole tehokasta keinoa.

Kaikissa tapauksissa hyvä hygienia on tärkeää, jotta silmäluomissa ei pääse syntymään tulehduksia tai muita ongelmia. Silmämeikkien käyttöä tulisi välttää tai käyttää niitä mahdollisimman vähän, etenkin jos silmäluomissa on ollut aikaisemmin ongelmia.

Johtopäätös

Silmäluomella oleva valkoinen näppylä voi olla harmittava ongelma, mutta useimmissa tapauksissa se on vaaraton ja paranee itsestään. Jos näppylä ei parane itsestään tai on kivulias, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Hyvän hygienian ylläpitäminen voi auttaa ehkäisemään tulehduksia ja muita ongelmia silmäluomissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *