Syyhy, joka tunnetaan myös nimellä skabies, on ihon loistauti, jota aiheuttaa syyhypunkki. Syyhypunkin puremat voivat aiheuttaa ihottumaa ja ärsytystä, joka voi olla erittäin epämukavaa. Monet ihmiset kysyvät, voiko syyhy parantua itsestään, mutta valitettavasti vastaus on ei. Seuraavaksi tarkastelemme syitä, miksi syyhy ei parane itsestään ja kuinka sitä hoidetaan.

Sisällys
Syyhypunkki ja sen aiheuttama kutina
Syyhypunkki on pieni loinen, joka kaivaa käytäviä ihon pintakerrokseen ja munii niihin. Munista kuoriutuu toukkia, jotka kasvavat aikuisiksi punkeiksi noin kahdessa viikossa. Syyhypunkki elää iholla noin kuukauden ajan. Syyhypunkin puremat aiheuttavat yleensä kutinaa, joka on voimakkaimmillaan illalla ja yöllä. Kutina johtuu syyhypunkin kaivautumisesta ihon pintakerrokseen ja munien munimisesta.
Syyhy voi aiheuttaa myös ihottumaa, joka näkyy punoittavina ja pieninä näppylöinä. Ihottuma on yleisintä sormi- ja varvasväleissä, nivusissa, kainaloissa ja pakaroissa. Pahimmassa tapauksessa syyhy voi levitä kehon eri osiin ja aiheuttaa vakavaa ihon ärsytystä.
Tartunta ja diagnoosi
Syyhypunkki tarttuu helposti lähikontaktissa toisen ihmisen kanssa, jolla on syyhy. Syyhypunkki voi tarttua myös tartunnan saaneen henkilön käyttämien tekstiilien ja tavaroiden kautta. Jos epäilet, että sinulla tai lapsellasi on syyhy, on tärkeää hakeutua lääkäriin. Lääkäri tutkii ihoasi ja ottaa tarvittaessa näytteen varmistaakseen diagnoosin.
Hoito
Syyhy hoidetaan permetriinivoiteella, jota levitetään koko kehoon pesun jälkeen. Voidetta levitetään myös sukuelimiin ja sormi- ja varvasväleihin. Voiteen käsittelyn on kestettävä vähintään 8 tuntia, jonka jälkeen se pestään pois. Permetriinivoide on tehokas hoito syyhyyn, mutta se voi aiheuttaa joillekin ihmisille allergisen reaktion. Jos sinulla on ollut allerginen reaktio permetriinille, kerro siitä lääkärillesi.
Lääkäri voi määrätä myös muita lääkkeitä, kuten kortikosteroidivoiteen kutinan lievittämiseksi tai antibiootteja syyhystä aiheutuneen ihotulehduksen hoitoon. On tärkeää käsitellä kaikki kotona olevat tekstiilit ja tavarat, jotka saattavat olla joutuneet kosketukseen syyhypunkin kanssa. Tekstiilit ja tavarat voi käsitellä pesemällä ne 60 asteen lämpötilassa tai pakastamalla ne vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
Syyhyn oireet
Syyhyyn liittyy useita oireita, joista yleisin on voimakas kutina. Kutina on voimakkaimmillaan illalla ja yöllä. Syyhy voi myös aiheuttaa ihottumaa, joka näkyy punoittavina ja pieninä näppylöinä. Ihottuma on yleisintä sormi- ja varvasväleiss , nivusissa, kainaloissa ja pakaroissa. Syyhypunkki voi aiheuttaa myös muita oireita, kuten pieniä punaisia käytäviä iholla, mustia pisteitä iholla, rakkuloita ja haavaumia.
Syyhyn ehkäisy
Syyhy on tarttuva tauti, joten sen ehkäisy on erittäin tärkeää. Tärkein tapa ehkäistä syyhyä on välttää lähikontaktia ihmisten kanssa, joilla on syyhy. On myös tärkeää pestä kädet usein ja välttää tartunnan saaneen henkilön käyttämien tekstiilien ja tavaroiden käyttöä.
Johtopäätös
Vaikka syyhy voi olla erittäin epämukava vaiva, se on onneksi hoidettavissa permetriinivoiteella. On kuitenkin tärkeää muistaa, että syyhy ei parane itsestään, ja että lääkäriltä saadun hoidon lisäksi on tarpeen käsitellä kaikki kotona olevat tekstiilit ja tavarat. Tartunnan ehkäiseminen on myös erittäin tärkeää, joten on suositeltavaa välttää lähikontaktia ihmisten kanssa, joilla on syyhy.
ASIAAN LIITTYVÄ SISÄLTÖ