Lima Pois Kurkusta Kotikonstein

Astmaa sairastavana tiedät, kuinka tärkeää on pitää keuhkoputket limattomina, sillä lima voi aiheuttaa tulehduksen. Tiesitkö kuitenkaan, että on olemassa kotikonstein helppoja tapoja poistaa limaa keuhkoista? Tässä artikkelissa jaan kanssasi parhaat vinkit, jotka auttavat sinua pitämään hengitysteet terveinä ja limattomina.

Oikea hengitystekniikka

Oikea hengitystekniikka on tärkeä tekijä liman poistamisessa keuhkoputkista. Hengityksen tulisi tukea keuhkojen värekarvojen liikettä, joka auttaa liman siirtymistä ylös kohti nielua. Tehokas hengitystekniikka tehostaa värekarvojen toimintaa ja lisää ilman virtausta hengitysteissä. Tulevaisuudessa saatat jopa huomata, että liikunta auttaa sinua liman irrottamisessa ja helpottaa yskimistä.

Palleahengitys ja muut harjoitukset

Oikea hengitystekniikka keskittyy erityisesti pallealihakseen. Sisäänhengityksessä pallealihas laskeutuu alaspäin ja samalla ylävatsa pyöristyy. Uloshengityksessä pallea rentoutuu ja ilma virtaa ylöspäin hengitysteitä. Palleahengityksen harjoitteleminen voi auttaa sinua hallitsemaan oikean hengitystekniikan. Voit aloittaa harjoitukset selinmakuulla polvet koukussa ja käsi ylävatsan päällä. Tämä auttaa sinua tuntemaan pallealiikkeen ja tehostamaan sen toimintaa.

Oikea yskimistekniikka

Oikea yskimistekniikka on myös tärkeä osa liman poistamista keuhkoputkista. Voimakas ja toistuva yskiminen voi rasittaa hengitysteitä ja estää liman nousun. Sen sijaan kannattaa hönkäistä eli huffata. Tämä hellävarainen tekniikka auttaa nostamaan limaa helpommin ylös ja vaatii vähemmän voimaa.

Hönkäisytapa

Oikea hönkäisytapa vaatii istuutumista ja rauhallista sisäänhengitystä, joka kohdistuu keuhkojen alaosiin. Tämän jälkeen tehdään rauhallinen uloshengitys huulten muodostamasta raosta. Lopuksi hengitetään jälleen keuhkot täyteen ilmaan ja uloshengityksen aikana hönkäistään keuhkojen pohjasta asti. Tämä auttaa limaa siirtymään suurempiin hengitysteihin ja tekee siitä helpommin yskittävää. Muista myös välttää yskimistä tautien leviämisen estämiseksi.

Pulloon puhaltaminen – vesi-PEP

Pulloon puhaltaminen on tehokas tapa lisätä uloshengityksen vastapainetta ja avata keuhkorakkuloissa olevia ilmakanavia. Tämä auttaa ilmaa kulkemaan liman ohi tai sen taakse, jolloin voit helpommin hönkäistä tai yskiä liman pois. Voit harjoitella pulloon puhaltamista seuraavalla tavalla:

  1. Toista sisään- ja uloshengitys pulloon 10-15 kertaa hengästymättä. Lapsilla riittää 6-8 toistoa.
  2. Pidä muutaman minuutin tauko puhallussarjojen välissä ja hönkäise muutaman kerran voimakkaasti ulos, jotta irronnut lima nousee ylemmille hengitysteille.
  3. Toista puhallukset ja hönkäykset noin 3-5 kertaa päivässä muutaman tunnin välein. Harjoituksen kesto on yleensä noin 15 minuuttia kerrallaan. Tee harjoitus aamulla, päivällä ja illalla.

Vahva keittosuolaliuos

Vahvaa keittosuolaliuosta (3-7 %) voidaan joskus käyttää liman poistamiseen. Liuosta hengitetään lääkesumuttimen avulla, mikä helpottaa liman irtoamista. Ennen keittosuolaliuoksen käyttöä keskustele kuitenkin lääkärin kanssa, sillä se saattaa ärsyttää ylähengitysteitä.

Tässä olivat parhaat vinkit liman poistoon keuhkoputkista. Rauhallinen hengitystekniikka, oikea yskimistapa, pulloon puhaltaminen ja keittosuolaliuos voivat auttaa sinua pitämään keuhkoputket limattomina ja terveinä. Muista kuitenkin kuunnella kehoasi ja keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on lisääntyvää hengenahdistusta tai muita oireita.

Lähteet:

  • OAMK:n OMSU-hanke
  • Hengitä ja hengästy. Hengitysliitto.
  • Opas harvinaisista hengityssairautta sairastavalle. Hengitysliitto.
  • Pulloon puhallus (vesi-PEP), lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2018.
  • 10 faktaa influenssasta. Apteekki 2018.