Mistä Syyhypunkki Tulee

Iho voi kutista monesta eri syystä, mutta yksi ikävimmistä on syyhy. Tiedätkö, miten tunnistaa syyhy, mistä sen voi saada ja miten siitä pääsee eroon? Ota selville tässä jutussa!

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki

Syyhyn taustalla on syyhypunkki, joka on tosi pikkuinen – vain 0,3-0,5 mm. Silmämme eivät meinaa havaita sitä. Syyhypunkki tarttuu pitkäkestoisessa ihokontaktissa tai syyhyn saastuttamien lakanoiden, huonekalujen ja vaatteiden välityksellä. Koirat ja kissatkin voivat kantaa näitä punkkeja, mutta niistä on harvoin haittaa ihmisille. Samoin ihmisen syyhypunkki ei tartu eläimiin.

Suomessa syyhyä esiintyy eniten talvella, ja sen leviäminen on yleistä päiväkodeissa, vuodeosastoilla, armeijassa ja vanhainkodeissa.

Aluksi kutinaa, myöhemmin ihottumaa

Syyhyn pääoire on voimakas kutina erityisesti iltaisin, ja se alkaa yleensä noin 3-6 viikkoa tartunnasta. Kutina johtuu ihmisen elimistön reaktiosta punkkeihin. Aluksi iholle ei vielä näy mitään merkkejä, mutta noin kuukauden kuluttua tartunnasta voi ihottuma alkaa ilmaantua.

Syyhypunkki usein kaivautuu naaraspuolisena ranteeseen, kämmeneen tai sormien väliin tekemällä pienen onkalon, johon se munii munansa. Yleensä naaras munii kerrallaan noin 60-90 munaa. Tämä onkalo näkyy usein punaisena pisteenä iholla. Toukat, jotka kuoriutuvat munista, ovat valmiita lisääntymään jo 10 päivän ikäisinä, joten syyhypunkkien määrä voi kasvaa hurjaa vauhtia.

Syyhypunkin torjuntaan ei ole varmaa keinoa

Syyhyä on vaikea ennaltaehkäistä, sillä pienet punkit liikkuvat herkästi paikasta toiseen. Jos tiedät altistuneesi syyhylle, on suositeltavaa levittää lääkevoidetta iholle. Myös koko perheen tulisi levittää tätä hoitovoidetta samanaikaisesti, jotta syyhypunkit saadaan tehokkaasti hävitettyä kerralla.

Jos lapsellasi todetaan syyhy, hänestä tulee ilmoittaa heti päiväkotiin tai kouluun, jotta vältytään tartunnan leviämiseltä.

Syyhypunkki voidaan hoitaa yhdistelmällä lääkevoidetta ja sisäistä lääkitystä

Syyhyä hoidetaan apteekista saatavilla voiteilla sekä sisäisellä lääkityksellä. Ennen hoidon aloittamista on kuitenkin varmistettava, että syyhypunkki todella on syynä kutinaan, joten syyhypunkin epäilyttäessä kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Muutoinkin, jos kutina ei helpota voiteilla, on syytä ottaa yhteys lääkäriin, sillä on olemassa muitakin ihon kutinaa hoitavia keinoja.

Nykyisin syyhyn hoitoon suositellaan yhdistelmää sisäisestä lääkityksestä ja paikallisesta voiteesta, jotta varmistetaan tehokkuus. Lääkäri määrää ivermektiini-tabletteja apteekista saatavan voiteen lisäksi, jotta syyhypunkit saadaan karkotettua.

Voide tulee levittää koko vartalolle, mutta sitä ei saa käyttää limakalvoilla. Voide levitetään iltaisin ennen nukkumaan menoa, ja lakanat tulisi vaihtaa voiteen vaikutusajan jälkeen. Aikuiselle yksi voidepurkki riittää yhteen hoitokertaan, kun taas lapsille se riittää kahteen hoitokertaan.

Syyhypunkki selviää ilman ihmistä noin 1,5-3 vuorokautta, joten kodin desinfiointiin ei tarvitse ryhtyä hysteerisesti. Käytetyt vaatteet tulisi kuitenkin erottaa muista vaatteista ja lakanat pestä 60 asteessa. Matot ja muut kodintekstiilit kannattaa imuroida huolellisesti ja tuulettaa.

Jos kutina rauhoittuu hetkeksi mutta palaa sitten takaisin, on hyvä käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne.