Miksi Nännejä Aristaa

Rintojen pistely tai kipu rinnoissa on yleistä. Mutta älä huoli – tämä ei yleensä ole merkki rintasyövästä. Gynekologi Natalie Bulockin mukaan rintojen aristaminen tai kipu liittyy harvoin vakaviin sairauksiin. Kuitenkin, jos rintojen kivun ohella esiintyy punoitusta, turvotusta tai kuumetta, se voi viitata tulehdukseen, erityisesti imettävillä naisilla. Tällöin on syytä hakeutua lääkärin hoitoon niin pian kuin mahdollista, kertoo Cosmopolitan.

Mutta miksi rinnat aristavat? Rintakivun taustalla voi olla muitakin syitä, kuten kuukautiset. Gynekologian lääkäri Andrea Martinin mukaan hormonaaliset vaihtelut viikkoa ennen kuukautisten alkua voivat saada rinnat aristamaan. Kuukautisiin liittyvä rintakipu mielletään täysin normaaliksi eikä yleensä ole syytä huoleen. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa molempiin rintoihin.

Mutta tässä ei vielä kaikki! Cosmopolitan listasi muita yleisiä syitä rintojen pistelyyn, ja nyt me kerromme ne sinulle!

Rintaliivit eivät ole oikeaa kokoa

On yllättävää, kuinka moni kärsii tästä ongelmasta. Jotta rinnat saisivat tarvitsemaansa tukea, on hyvä mitata rintaliivikoko ja löytää juuri sinulle sopiva koko. Tarvittaessa voit kääntyä rintaliiviliikkeiden asiantuntijoiden puoleen.

Käytät ehkäisyvalmisteita

Ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa muutoksia rintakudoksessa, sillä ne vaikuttavat estrogeenin ja progesteronin tasoihin kuukautiskierron aikana. Nämä muutokset voivat muuttaa rintojen kokoa ja aiheuttaa herkkyyttä tai kipua.

Saatat olla raskaana

Hormonit vaikuttavat jälleen kerran! Estrogeenin ja progesteronin vaihtelut valmistavat rintojasi tuottamaan maitoa, mikä voi aiheuttaa arkuutta. Tämä voi tapahtua jo kaksi viikkoa hedelmöittymisen jälkeen.

Hormonikorvaushoito

Jos käytät hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireiden lievittämiseksi tai sukupuolenkorjausta varten, se voi aiheuttaa rintojen arkuutta.

Sinulla on ihottumaa

Rintojen alueelle voi syntyä kostea alue, jossa sienitulehdukset voivat kasvaa. Tämä voi aiheuttaa kutinaa ja punoitusta erityisesti naisilla, joilla on suuremmat rinnat. Sieni-ihottumat ovat yleensä rinnan alla iholla, kun taas inflammatorinen rintasyöpä ilmenee rinnassa itsestään ja aiheuttaa ihon muutoksia. Rintoihin voi liittyä myös tulehdus tai ihoallergia.

Laukku tai reppu on liian painava

Raskaiden laukkujen tai reppujen kantaminen voi aiheuttaa kipua rintakehässä, mikä voi erehdyttävästi tuntua rintakipuna.

Ryhtisi vaikuttaa

Huono ryhti ja epäergonominen työasento voivat aiheuttaa rasitusta ja kipua rinnoissa. Säädettävä työpöytä, satulatuoli, säännöllinen venyttely ja hyvä asento voivat auttaa. Muista kysyä vinkkejä työterveyslääkäriltäsi.

Syy voi olla rintaimplanteissa

Jos sinulla on rintaimplantit, niiden aiheuttama rintakipu voi selittää rintojen aristamisen. Leikkauksen jälkeen on normaalia tuntea kipua, mutta jos implantit ovat olleet paikoillaan jo useita viikkoja tai jopa vuosia ja niistä yhtäkkiä alkaa tuntua kipua, on hyvä käydä plastiikkakirurgin luona.

Treenaat liian kovaa

Liiallinen yläkropan treenaaminen voi vaikuttaa rintakehän lihaksiin, mikä voi aiheuttaa kipua. Muista käyttää tukevia urheilurintaliivejä treenatessasi.

Rinnat rasittavat lihaksia

Suuret rinnat voivat aiheuttaa kipua niskassa, selässä ja hartioissa, sillä ne rasittavat tukilihaksia. Tästä syystä on tärkeää käyttää tukea antavia (urheilu)rintaliivejä.

Tiedämme, että tällaiset asiat voivat huolestuttaa ja askarruttaa mieltäsi, mutta älä huoli liikaa! Rintojen pistelyn taustalla on usein luonnolliset tekijät eikä vakavia sairauksia. Jos olet kuitenkin huolissasi, kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen.