Mistä Tietää Onko Sormi Murtunut

Kuinka voit tietää, onko sormesi murtunut? Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä sormivammoja ja niiden oireita. Jos epäilet sormivamman sattuneen, on tärkeää tietää, mitä oireita ja hoitomahdollisuuksia on.

Sormien nivelsidevammat

Sormien nivelsidevammat ovat yleisiä vammoja, jotka syntyvät usein käsipalloa, lentopalloa tai koripalloa pelatessa. Vamma tapahtuu yleensä, kun pallo osuu suoraan sormen päähän, aiheuttaen sormen vääntymisen ja nivelsiteen venymisen tai repeämisen kokonaan.

Nivelsidevamman oireet

Sormen vammautumisen seurauksena voit kokea kipua ja turvotusta vahingoittuneessa sormessa sekä liikkeen rajoittumista. Jos nivelside on täysin revennyt, nivelessä voi myös olla epävakautta. Osittaisen vaurion tapauksessa voit yleensä käyttää sormea heti, mutta vaikeammissa tapauksissa se voidaan teipata viereiseen sormeen kiinni tai lastoittaa 1-3 viikoksi. Joissakin tilanteissa voi olla tarpeen suorittaa leikkaushoito.

Peukalon nivelsiteen repeämä

Peukalon keskinivelen sisemmän nivelsiteen repeämä, tunnetaan myös nimellä ”hiihtäjän peukalo”, tapahtuu yleensä kaatuessa hiihtosauva kädessä. Vamma voi syntyä myös jääkiekossa ja muissa palloilulajeissa, kun peukalo vääntyy sivulle jääden kiinni vastustajaan tai urheiluvälineeseen samalla kun muu keho jatkaa liikettään. Jos murtuma on mukana tai nivelside tuntuu täysin epävakaalta testattaessa, hoitona voi olla leikkaus ja sen jälkeen 6 viikon lastoitus. Osittaiset ”hiihtäjän peukalon” vammat hoidetaan lastoituksella.

Sormen ojentajajänteen vamma

Sormen ojentajajänne kiinnittyy luuhun kärkiniveltasolla heti kynnen juuressa. Se voi revetä irralleen pallon osuessa sormen kärkeen. Joskus osa luusta voi repeytyä mukana, mikä näkyy myös röntgenkuvassa. Tällöin sormen kärkinivel alkaa roikkua, ja tätä kutsutaan ”mallet fingeriksi”. Jos kyseessä on pelkkä jännevamma tai irronnut luukappale on alle puolet kärkijäsenen nivelpinnasta, hoitona on lastahoito 6 viikon ajan, päivin ja öin. Jos luukappale on yli puolet nivelpinnasta, voidaan harkita leikkausta. Joissakin maissa mallet finger -vammoja ei leikata enää lastahoidon hyvän ennusteen vuoksi.

Sormen murtumat

Sormien murtumat voivat olla poikkimurtumia, vinomurtumia, kierteisiä tai hyvin pirstaleisia ja ne voivat ulottua jopa nivelpintaan asti. Murtuma voi myös olla avomurtuma, jossa iho on vaurioitunut luuvamman lisäksi. Murtuman hoito vaihtelee suuresti sen mukaan, millainen murtumityyppi on kyseessä ja missä osassa sormea murtuma sijaitsee. Yleisesti ottaen, jos murtumassa on merkittävä virheasento, se tulee vetää paikalleen niin pian kuin mahdollista ja lastoittaa. Lastan tulee peittää murtunut luu ja viereiset nivelet ja tarvittaessa naapurisormi tulee antaa tukea. Kaikki nivelten liikkuvuus pyritään kuitenkin säilyttämään, koska nivelet jäykistyvät aina kipsatessa. Tämän jäykistymisen voi ehkäistä kipsaamalla käsi oikeaan asentoon (ns. safe-asento). Jos murtuman asento on hyväksyttävä, hoito voidaan jatkaa kipsillä tai lastalla.

Murtuma tarkastetaan röntgenkuvauksella 1-2 viikon kuluttua vammasta. Tarvittaessa virheasento voidaan korjata jälleen paikalleen tai tehdään leikkauspäätös tapauskohtaisesti. Avomurtumat tulisi leikata 12 tunnin kuluessa vammasta, koska niissä on suuri tulehdusriski. Poikkeuksena ovat pienet ihovauriot, joissa ei ole hermo- tai verisuonivaurioita. Murtuman paraneminen kestää 3-6 viikkoa riippuen murtuman vakavuudesta. Niveleen ulottuvien murtumien hoito on haastavaa, ja niissä sormen liikkuvuus voi jäädä pysyvästi heikommaksi kuin terveessä sormessa.

Mitä nopeammin asiantuntija pääsee aloittamaan sormivamman hoidon, sitä parempi lopputulos saavutetaan. Myöhäisvaiheen sormivammoissa voi yleensä jäädä jonkin verran pysyvää haittaa.

Lue lisää: Tietoa urheiluvammoista