Mistä Afta Tulee

Aftat voivat ilmestyä ajoittain meille kaikille, mutta mistä ne oikein johtuvat ja voivatko ne viestiä suuremmista terveysongelmista? Entä kenen puoleen kääntyä, kun aftat aiheuttavat ongelmia? Lue lisää tästä ja ota aika ihotautilääkärille, jos tarvitset apua.

Aftojen synty ja luonne

Aftat luokitellaan suun limakalvosairauksiksi ja ne ovat osa ihotautilääkäreiden erityisosaamista. Mutta mitä aftat oikein ovat ja miten ne syntyvät?

”Aftat ovat yleensä suun limakalvoille, mutta joskus myös sukuelinalueelle, syntyviä kipeitä haavaumia. Ne ovat yleensä terävärajaisia ja alle 0,5 cm kokoisia. Suuri osa ihmisistä kärsii aftoista aika ajoin, ja useimmiten aftoille ei löydy selvää syytä”, kertoo ihotautien erikoislääkäri Pauliina Nuutinen.

”Toisilla potilailla erilaiset limakalvovammat voivat laukaista aftojen syntymisen. Esimerkiksi kielen tai posken purema tai hammasharjan aiheuttama kolahdus voi vaurioittaa limakalvoa ja johtaa aftan muodostumiseen”, Nuutinen lisää.

Vakavammat sairaudet aftojen taustalla

Aftat ovat yleensä vaarattomia oireita, mutta joskus tilanne voi olla toinen. Aftojen esiintyminen voi kertoa suuremmista terveysongelmista.

”Yleisimmin aftoja esiintyy esimerkiksi keliakiapotilailla sekä tulehduksellisten suolistosairauksien, kuten Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolentulehduksen, yhteydessä. Aftat voivat liittyä myös B12-vitamiinin, foolihapon tai raudan puutokseen. Harvemmin aftat voivat liittyä HIV-infektioon tai immuunijärjestelmää heikentävään lääkitykseen”, Nuutinen kertoo.

”Usein aftat eivät kuitenkaan ole ainoa oire, vaan niitä esiintyy samanaikaisesti muiden oireiden kanssa”, hän lisää.

Milloin kannattaa huolestua aftoista?

Yleensä aftat paranevat itsestään 1-2 viikon sisällä. Normaalikokoiset aftat suun alueella eivät yleensä aiheuta huolta. Jos aftat ovat kuitenkin suurempia ja erityisen kipeitä, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.

”Jos aftan halkaisija on yli puoli senttiä eikä se tunnu paranevan, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Samoin on syytä käydä lääkärin vastaanotolla, jos aftoja esiintyy sukuelinalueella. Näitä tilanteita esiintyy harvemmin, ja lääkärin kanssa selvitetään niiden mahdolliset taustasyyt”, Nuutinen selventää.

Hoitokeinot

Aftoja voi hoitaa aluksi itse. Nuutinen suosittelee esimerkiksi ilman reseptiä saatavia kortisonitabletteja, jotka voi asettaa aftan päälle. Nämä tabletit liukenevat pikkuhiljaa ja lievittävät oireita.

”Yleisimmin aftoja hoidetaan paikallisella kortisonilla. Vaikeammissa tapauksissa lääkäri voi määrätä suun kautta otettavia kortisonivalmisteita tai muita sisäisiä lääkkeitä. Desinfiointia suositellaan joskus, mutta sen vaikutusta aftojen paranemiseen ei ole todistettu. Suuvesillä purskuttelu voi kuitenkin ehkäistä tulehduksia, joten siitä voi olla hyötyä”, Nuutinen toteaa.

Apothecaryn asiantuntijat voivat myös tarjota apua aftoihin ja muihin limakalvojen ongelmiin. Tarvittaessa voit varata ajan ihotautilääkärille.